3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a mai Magyar Közlönyben megjelent, kórházi adósságokra szánt 63 millió forint kapcsán fejtette ki véleményét közösségi oldalán. 

A Kormány nagy kegyesen hajlandó a valahol már 110 milliárd forintnál járó kórházi adósságállományt csökkenteni 63 milliárd forinttal (ami mire odaér, kb. már csak az adósságállomány fele lesz) - kezdi Kunetz Zsombor Facebook-bejegyzésén annak kapcsán, hogy a mai Magyar Közlönyből kiderült, mennyit szán a tavaszi kórházi adósságrendezésre a kormány.

Ugyanakkor kéri, a belügyminisztert és a pénzügyminisztert, hogy készítsenek egy előterjesztést tulajdonképpen arról, hogy milyen intézkedések szükségesek az év hátralévő felében a kórházak működéséhez. Kissé bonyolult elmagyarázni olyan kormánytagok számára, hogy mit jelent a piacgazdaság, akik egész életükből a közvagyonból éltek. Nos, a pénz nemcsak úgy lesz, hanem azt amit fizetésként egy kormánytag felvesz, azt már másvalaki adóként a megtermelt javak után befizette.

Szörprájz!

Kunetz szerint ennek megfelelően vannak szolgáltatások is, amelyek pénzbe kerülnek, hiszen nemcsak a szolgáltató munkaidejét, kell megvásárolni, hanem azon eszközök beszerzése is az ár része, amellyel a szolgáltató szolgáltat, ennek része a világbotrányos 27 százalékos ÁFA is (ez mellesleg annak a sarcnak egy része, amelyből kapod a fizetésed), de az ár része a szolgáltató rezsiköltsége is, így például gáz ára is, no meg a különböző adók, járulékok (a másik fele a fizetésednek).

Szörprájz!

Ennek megfelelően, csak azok számára képzelhető el egy adósságállomány csökkentése ily módon, akiknek fogalmuk sincsen a piaci viszonyokról. Hiszen ott a felét fizetem okosban megoldás nem működik! - magyarázza a szakértő.

Szörprájz, Szörprájz!

Pláne akkor nem, ha a lakosság évi 800-1000 milliárd forintot saját adózott jövedelméből arra fordít, hogy az aállam által biztosított elégtelen járóbetegellátás helyett valahol a piacon vásároljon ellátást.

Tehát csak a járóbetegellátásból hiányzik legalább 800-1000 milliárd forint.

A kórházi adósságállomány rendezésével - nem, nem a felével! - pusztán csak azt éri el a kormány, hogy most nincs adósság. Azonban ez holnap már nem igaz, hiszen ez azonnal újratermelődik az alacsony, névértéken aluli finanszírozás miatt.

És amennyiben sikerülne a névértéken való finanszírozást megvalósítani, az akkor is csak azt jelentené, hogy a jelenlegi helyzetet tekintjük ideálisnak. Amelyben Szolnokon alig van stroke ellátás, így a esetleg beteg vagy meghal, vagy béna marad míg eljut más ellátó intézménybe, ahol Jászberényben nincs ultrahang azoknak, akiket a háziorvos utalt be, vagy ahol éppen szülni csak 100 kilométerrel arrébb lehet.

Tehát pénz kell a rendszerbe azonnal és sok, legalább annyi, mint a Budapest Airport ára, ez lehet az egyetlen egymondatos válasz a belügyminisztertől és a pénzügyminisztertől az értetlenkedő kormány számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!