5p

Öt államosított meddőségi centrumot olvasztottak be egy hatodikba. Az államosítás államosítása. Vajon tekinthető-e jelzésértékűnek ez a tranzakció, lehet-e előfutára további üzleti mozgásoknak? 

Az egykori budapesti Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet – amelyet elsőként vett meg az állam – ma már új nevén, Dunamenti REK Reprodukciós Központ Kft.-ként működik. Ebbe a klinikába olvadt be az év elején a közelmúltban államosított budapesti Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft., a budapesti Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft., a budapesti Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft., a szintén fővárosi Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft. és a tapolcai Pannon Reprodukciós Egészségügyi és Szolgáltató Kft. Mindeközben a Dunamenti REK Reprodukciós Központ Kft. tulajdoni viszonyában is érdekességek láthatóak, de erre még visszatérünk.

Öt céget egyesítettek egy hatodikkal. Fotó: Depositphotos
Öt céget egyesítettek egy hatodikkal. Fotó: Depositphotos

Mindez az Opten adataiból derül ki, miszerint az év elején ezek a klinikák egyesültek, a jogutód pedig nem más, mint a Dunamenti REK Reprodukciós Központ Kft., melynek ügyvezetője dr. Horpácsy Balázs Dávid, aki pár évvel ezelőtt az egykori Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK – a mai Országos Kórházi Főigazgatóság, az OKFŐ jogelődje) dél-alföldi térségi igazgatóhelyettese, majd igazgatója is volt.

Az egyesítést rögzítő új társasági szerződés elfogadásának és aláírásának napja 2023. január 31., de a vagyonmérleg-tervezetek fordulónapjául 2022. október 31-ét jelölték meg. A jogszabályok szerint kétszer kell közzétenni a cégátalakulásról szóló bejelentést, s már az is olvasható: „az egyesülő cégek egyúttal arra hívták fel hitelezőik figyelmét, hogy a közlemény első közzétételét megelőzően keletkezett követeléseik erejéig biztosítékra tarthatnak igényt, mely igényüket a közlemény második közzétételét követő 30 napos határidőn belül jelenthetik be az egyesüléssel érintett jogi személyeknek”. A hitelezők a követelésüket érintő rendelkezésekről a hirdetményi határidő alatt a Dunamenti REK Reprodukciós Központ Kft.-nél kaphatnak tájékoztatást.

Így ennek fényében információink szerint a konkrét egybeolvadás, a valódi együttműködés nyár elejére várható.

A Cégközlönyben is megjelent információk szerint a Dunamenti REK Központ Kft. 1,5 milliárdos vagyonát gyarapítja tehát a Forgács Intézet 1 milliárdja, a Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft. 8,7 milliója, a Sterilitás Egészségügyi Ellátó Kft. 66,2 milliója, a Pannon Reprodukciós Intézet 984,5 milliója és a Róbert Károly Meddőségi Centrum 808,9 milliója.

Így az egyesüléssel a jogutód cég a vagyonmérleg-tervezet szerint most már egész pontosan 4 484 473 000 forintos vagyonnal rendelkezik.

A vagyon megállapításánál döntően a saját tőkét veszik figyelembe, ám a cégek konszolidált értéke ennél jóval nagyobb összeget képviselhet, elég, ha az ingatlanok árára gondolunk.  

Magán az egybeolvadás meglepő tényén túl érdekesség még az ügyben, hogy a Dunamenti REK Kft. – „leánykori” nevén: Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet – a többi, felvásárolt céggel szemben nem került 100 százalékban állami tulajdonba, hanem „csak” 99 százalékban tulajdonolja az állam. Ugyanis maradt egy százalék, amely a Mentorex Ingatlanhasznosító Kft-é maradt. A Mentorex nincs egy kézben, de három tulajdonosa mind magánszemélyek által vitt cég: nevezetesen a Frost Invest Kft., a Gamma Befektetési és Innovációs Kft. és az MZ Befektetési Kft. Az Opten információja szerint a Mentorex Kft. kétségtelenül legizmosabb tagja a Gamma, amely egy honvédelmi profilú cég.

Gyorsan levezényelt államosítás

Emlékeztetőül: a kormány 2019 decemberében jelentette be, hogy hat magán meddőségi centrumot államosít. Ezek után az állam tulajdonába került 

  • a budapesti Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.,
  • a budapesti Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.,
  • a budapesti Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.,
  • a budapesti Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.
  • a szegedi Kaáli REK Reprodukciós Központ Kft.,
  • a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.

2022 májusában jött az újabb rendelet, miszerint július 1-jétől kizárólag állami meddőségi központ végezhet beültetéseket. Ezt követően a maradék három magánklinika közül a TritonLife Róbert Magánkórházat szintén felvásárolta az állam, míg a Versys Clinics-t és a Reprosys Kft.-t ugyan nem vette meg, viszont nem újította meg a beültetésre vonatkozó engedélyét sem. Míg a Versys köteles volt az embriókat és az ivarsejteket átadni a Budai Meddőségi Centrumnak, addig a Reprosys Termékenységi Központban tárolt embriókat a Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft. (vagyis a Dévai Intézet) volt köteles átvenni.

Kerestük az OKFŐ-t, hogy miért volt szükség a fenti öt államosított meddőségi klinika beolvasztására a Dunamenti REK Reprodukciós Központba? Üzleti, orvosi, vagy más szempontok vezérelték-e az intézmények egyesítését? A sajtóban keringő hírek ugyanis arra engednek következtetni, hogy a nemzetstratégiai fontosságú ágazat, a meddőségkezelés érdekében végrehajtott államosítás és a most végrehajtott további központosítást talán további meglepő lépések követhetik. Ahogy az is elgondolkodtató, hogy az "állami" Dunamenti REK Reprodukciós Központ tulajdonosi struktúrájában hogy és miért maradhattak magánszemélyek? Amint megérkezik válaszuk, frissítjük cikkünket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!