<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A korszerűtlen házaknál megkezdődött, a társasházi ingatlanoknál tavasztól lehet árcsökkenés.

Harmincöt-negyven százalékkal visszaesett a tranzakciók száma október-novemberben 2021 azonos időszakához képest. A lakóingatlanok adásvétele szinte teljesen befékezett és ez a stagnálás várható a következő pár hónapban is – mondta munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM hétfői Reggeli Monitor című adásában.

A megyeszékhelyen lévő, kevésbé korszerű társasházi lakások is hátrányban vannak. Fotó: Mester Nándor
A megyeszékhelyen lévő, kevésbé korszerű társasházi lakások is hátrányban vannak. Fotó: Mester Nándor

Szakértőnk kiemelte még, hogy a piac másik fontos mérőszámában, az alkumértékben is nagy változások látszanak. Ez a mostani vevői piacon 10-30 százalékra nőtt a korábbi 5-6, rosszabb állapotú ingatlanoknál 10-13 százalék után. Érzékelhetően hosszabb lett az eladási idő, a leggyorsabban, átlagosan mintegy 65-70 nap alatt a paneleket lehet értékesíteni.

Az új építésű lakásoknál nem állt meg a drágulás, a beruházók szinte minden pluszterhet (energiaárak, szállítási és alapanyagköltségek, munkaerődíjak, emelkedő kamatok a projekthiteleknél) áthárítanak a vevőkre. Budapesten a mostani átlagos 1,4-1,5 millió forint után akár 6-7 hónapon belül elérhetjük a 2 millió forintos átlagos négyzetméterárat.

A műsor második felében a szintén szenvedő irodapiacról volt szó. Ott a bérbeadók/üzemeltetők ugyancsak kénytelenek továbbhárítani a megugrott energiaköltséget a bérlőre. Új beruházások legfeljebb 2024-ben fognak indulni – vetítette előre kollégánk a várható fejleményeket.

A beszélgetés itt hallgatható meg: