2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szombati döntése értelmében 14 orosz és 11 belarusz sportoló biztosan indulhat semleges színekben a párizsi olimpián – írta az MTI.

A NOB illetékes testülete első körben öt sportág – kerékpározás, torna, tekvondó, súlyemelés, birkózás – semleges státuszú indulóiról döntött, és valószínűleg napokon belül sor kerül a többi sportágra is. Szombaton indulási jogot kapott többek között a férfi gumiasztal olimpiai címvédője, a belarusz Ivan Litvinovics, de például tekvondóban egyetlen orosz és belarusz sportoló sem szerepelhet a közelgő nyári olimpián.

Ukrajna elleni háború miatt Oroszország és Belarusz a csapatsportágakban nem vehet részt a párizsi olimpián és paralimpián, és a két ország versenyzői az egyéni sportágakban is csak semlegesként indulhatnak.

Minden kvalifikált sportolónak át kell esnie a NOB által kijelölt háromtagú testület átvilágítási folyamatán. A kritériumok közé tartozik, hogy nem támogatta nyíltan az ukrajnai háborút, és nincs kapcsolata semmilyen katonai vagy biztonsági szervezettel.

Engedélyezték nekik
Engedélyezték nekik
Fotó: Depositphotos

A NOB azt is közölte, hogy várhatóan 36 orosz és 22 belarusz sportoló vehet részt semlegesként Párizsban. A maximális szám 54, illetve 28 lenne, de ezt valószínűleg nem fogják elérni. A NOB döntései ellen a két ország a nemzetközi Sportdöntőbíróságon fellebbezhet.

A NOB még tavaly év végén döntött arról, hogy az orosz és belarusz sportolók csak semleges színekben indulhatnak a 2024-es párizsi olimpián és paralimpián, és a nyitóünnepségeken sem vehetnek részt. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!