2p

A halálos beteg alkotmányjogász ügyében hamarosan megszülethet a döntés Strasbourgban.

Az ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász 2023 ősze óta harcol azért, hogy méltósággal fejezhesse be életét. Miután Magyarországon nincsen arra lehetőség, hogy saját döntésével fejezze be életét, és külföldre sem távozhat ezen okból, pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, beadványában azt kérte, kötelezzék a magyar államot olyan jogszabályok megalkotására, amelyek lehetővé teszik az életvégi döntés szabadságát.

Karsai Dániel most június 13-at várja
Karsai Dániel most június 13-at várja
Fotó: Bánkuti András

A 24.hu emlékeztet, a magyar kormány álláspontja szerint ugyanakkor az állam mérlegelési körébe tartozik, hogy biztosít-e, és, ha igen, milyen életvégi döntéseket az egyén számára. A perben november végén tartottak tárgyalást Strasbourgban, ahol a felek ismertették az álláspontjukat, és zárt körben szakértőket hallgattak meg, januárban pedig újabb észrevételeket tehettek. December elején Karsai a Momentummal közösen népszavazási kezdeményezést nyújtott be az aktív eutanázia engedélyezéséről.

Karsai most Facebook-oldalán jelentkezett be az ügy fejleményeivel. Mint írta, amellett, hogy az Alkotmánybíróság szerdán dönt arról, lehet-e népszavazást tartani,

megjött az az e-mail Strasbourgból, amit már régóta várunk. Az ítélethirdetés napja: 2024. június 13, 10:00.

Hozzátette, az ítéletet a bíróság honlapján teszik majd közzé, és ő már „elkezdte vágni a centit”.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!