5p

Saját utolsó ATV-s szereplésének történetét is megosztotta a szakértő, aki szerint Magyar Péter "az egyetlen helyes dolgot" tette, amikor otthagyta a stúdiót.

Rácz András Oroszország-szakértő Facebook-oldalán tette le a garasát az ATV Egyenes Beszéd című műsorában hétfő este történtekkel kapcsolatban. Mint mostanra valószínűleg sokan hallottak róla, Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke kivonult a stúdióból, miután Rónai Egon a választások eredményeiről feltett kérdések helyett egy dossziéval szembesítette, amelyben a politikus a csatornáról tett állításait állítólag cáfoló bizonyítékokat gyűjtöttek össze. (Az ATV azóta közzé is tette, mi szerepelt az ominózus piros dossziéban, itt pedig megnézhetik, mit is mondott Magyar Péter többek között az ATV-ről a választási eredményeket értékelő beszédében - ezek alapján olvasóinkra bízzuk, kinek ad igazat ebben a vitában.)

A kivonulásról gyakorlatilag azonnal posztolni és cikkezni kezdett a teljes kormányzati médiaapparátus a megafonos megmondóemberektől a különböző sajtótermékekig (az alábbi csak egy a sok tucatnyi, szinte a történtekkel egy időben megjelenő, tartalmilag megegyező poszt sorából, amelyek alapján nehéz azt feltételezni, hogy legalább annyit nem tudtak a kormányközeli médiaszereplők, hogy érdemes nagyon figyelni, mi történik az adásban).

Rácz András onnan indítja bejegyzését, hogy valami hasonló történt vele is 2022 májusában, mint most Magyar Péterrel. Ő egy háborúval foglalkozó adásban online szólalt meg a csatornán, és nem vette észre, hogy a neki küldött, harctérinek mondott felvételek közül az egyik egy videójátékból származott.

"Fel lehet hozni egy csomó okot, hogy miért nem (rövid határidő, kimerültség, eleve nem videojátékozom, stb.), de ezt a hibát természetesen nem teszi meg nem történtté – ennek megfelelően elnézést is kértem érte"

- írja Rácz, aki szerint az igazán érdekes az eset elő- és utóélete volt.

"A fő kérdés az, hogy az ATV-ben vajon ki és hogyan döntött úgy, hogy egy videojáték-felvételt mutat meg nekem egy valódi harctéri anyag helyett. Az illető felvétel a negyedik vagy az ötödik volt a sorban, hogy még kisebb eséllyel vegyem észre. A választ nyilván nem fogom megtudni sosem (bár lennének ötleteim, hogy kit és hogyan kérdeznék meg erről)"

- írja, majd így folytatja:

"A dolog azért érdekes, mert a hibát – mintegy véletlenül – „kiszúrta” a Mandiner, egy sor cikk lett belőle, stb. Sőt, azóta, tehát több, mint két éve a kormányzati propagandisták minden egyes média-szereplésem alá folyamatosan bekommentelik ezt a videojáték-sztorit, próbálva ezzel hitelteleníteni, lejáratni. Tényleg, nincs kivétel, minden egyes alkalommal megjelenik – mintegy véletlenül, gondolom… immár két éve folyamatosan. Nincs ezzel semmi baj, mostanra remekül szórakozom rajta."

Ezután megoszt még egy történetet arról, hogy Rónai Egon az utolsó pillanatban, igencsak kurtán-furcsán mondta vissza egy MTA-s esemény moderálást, ahol Rácz a nyitóelőadást tartotta volna. Miután a szakértő leszögezi, hogy személyesen sem Rónaival, sem az említett háborús műsort vezető Svábyval szemben nem táplál semmilyen ellenérzést, szakmailag is sokra tartja a csatorna több újságíróját is, kijelenti:

"Mindenesetre azóta nem voltam az ATV-ben és ezen nem is tervezek változtatni. Egyszer mindenki hibázhat, de a másodikat, főleg, ha rövid időn belül történik, nem célszerű megbocsátani."

Innen kanyarodik rá Rácz András a mostani, Magyar Péterrel történt esetre.

"Mindezt csak kontextusként meséltem el a mostani Magyar Péter „interjúhoz”. Ez az „interjú” némileg hasonlít ahhoz a csapdához, amibe két évvel ezelőtt én estem bele – bár természetesen a kanyarban sem vagyok Magyar Péter fontosságához és befolyásához képest (és ez is pont jó így).

A pillanat, amikor Magyar Péter felállt, és otthagyta az ATV műsorát
A pillanat, amikor Magyar Péter felállt, és otthagyta az ATV műsorát
Fotó: Facebook/András Rácz

Az a különbség, hogy a velem történtek esetében nem volt egyértelmű a szándékosság az ATV részéről (bár ilyen véletlen azóta sem történt ott senki mással), csak a hibát kihasználó propaganda-apparátus részéről volt az.

Most viszont az „interjú” eleve azzal kezdődött, hogy a riporter igyekezett Magyar Pétert kellemetlen helyzetbe hozni, még azelőtt, hogy egyetlen kérdést feltett volna, a propaganda-apparátus pedig szó szerint azonnal (!) elkezdte pörgetni a sztorit."

Szerinte még a hírhedt dosszié átnyújtása után is normális mederbe lehetett volna terelni a beszélgetést, amikor Magyar megígérte, hogy átnézi azt, mégsem ez történt. Végül így értékel Rácz András:

"Szerintem Magyar Péter a szakmailag egyetlen helyes dolgot tette: miután felismerte, hogy ez egy megbundázott mérkőzés, azonnal kijött a ringből. Ha rájössz, hogy az ellenféle kesztyűje alatt boxer van, és mégis folytatod a meccset, akkor nem hős vagy, hanem hülye. Én is pontosan ugyanezt tettem volna.

Mindez természetesen nem menti Magyar későbbi reakcióját, amiben (vélt) felekezeti hovatartozás szerint listázza az ATV néhány munkatársát (ehhez értelemszerűen nem adok linket).
Kritizálni szakmai alapon kell."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!