2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csak az állami fenntartású intézményekre vonatkozik az új kormányrendelet, az egyházi fenntartásúakra viszont nem.

A Népszava cikke szerint a kegyelmi botrány nyomán elfogadott, a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek pszichológiai alkalmassági vizsgálatát előíró új kormányrendelet csak a közalkalmazottakra vonatkozik majd.

A lap Meleg Sándort, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete elnökét kérdezte az ügyről, aki elmondta, közalkalmazottak a gyermekvédelmi rendszerben Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) tartozó intézményekben dolgoznak. A gyermekotthonok 2 százaléka az SZGYF-hez köthető, 17 százaléka viszont egyházi, 1 százaléka egyéb nem állami fenntartású.

A nevelőszülői hálózatnál viszont az egyházi, illetve egyházi kötődésű civil fenntartókhoz tartozik a férőhelyek 98,6 százaléka, állami működtetésű nincs is. Márpedig a vitatott kormányrendelet a pszichológiai alkalmassági vizsgálathoz köti a nevelőszülői hálózatot működtető intézmény vezetőjét is.

A szigorítást egyébként a "gyermekvédelmi" törvény alapján ki lehetett volna terjeszteni a nem állami szektorra is, mégsem ez történt. A pszichológiai alkalmasság feltételei között szerepel többek között a „kiegyensúlyozott pszichés állapot”, az „életkornak megfelelő érettség”, az átlag feletti érzelmi-indulati kontroll, illetve intelligencia, valamint az „átlagos alkalmazkodási képesség”. Feltétel, hogy az illető élettörténete mentes legyen „a kóros függőségektől (például játékszenvedély, alkoholfüggőség, drogfüggőség)”, az öngyilkossági kísérlettől, illetve a szexuális devianciáktól, amiről viszont nem tudni pontosan, hogy mit jelent.

Ugyan a kegyelmi botrányt kirobbantó ügy egy állami fenntartású intézményhez köthető, az ügy több szálon is köthető a református egyházhoz: Balog Zoltán püspök lehetett az, aki a kegyelmi kérvény aláírását javasolta Novák Katalinnak, a kegyelmet kapott K. Endrét pedig presbiterré választották szabadulása után.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!