2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Komoly kritikákat fogalmaztak meg.

Benyújtotta éves jelentését az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága, amit Zugló volt fideszes polgármestere, Papcsák Ferenc vezet. A legfőbb kritika szerint az MNB már évek óta túl sokat költ, 2019 óta az inflációt meghaladó mértékben nőttek a jegybank költségei. Papcsákék jelentése szerint az MNB költségei az elmúlt 5 évben évente átlagosan 14 százalékkal nőttek, vagyis megduplázódtak 2019 óta - idézi a 24. hu-t a telex.

Kiderült, hogy a felügyelőbizottság többször kérte az MNB vezetését, hogy takarékoskodjanak, keressék a lehetőséget, hogyan lehetne lassítani a beruházások, kiadások növekedését, de nem találtak nyitott fülekre. Sőt, 2023-ban az eredeti tervek szerint 17 százalékkal nőtt volna a személy ráfordításokra szánt költség az egy évvel korábbi szinthez képest, de végül még ennél is nagyobb mértékben, 21 százalékkal, 39 milliárd forint fölé nőttek a személyi kiadások. A bank balatonakarattyai üdülőjére és reprezentációs kiadásokra is egyre többet költ a jegybank, a felügyelőbizottság figyelmeztetéseinek ellenére - ismertette a portál.

Az FB és a jegybank vezetése között a jelentés szerint arról is heves vita alakult ki, hogy Papcsákék ellenőrizhetik-e az MNB leányvállalatainak gazdálkodását. A felügyelőbizottság szerint igen, Matolcsyék szerint nem - toldotta meg a lap.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!