4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.    

 • A világ vezetőinek minden olyan kezdeményezése, amely Ukrajnát az orosz agresszió visszaszorításában kívánja megerősíteni, jót tesz az egész világnak, jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Emmanuel Macron francia államfőnek a nyugati országok szárazföldi erőinek esetleges Ukrajnába küldésével kapcsolatos elképzelését kommentálva. Megjegyezte, hogy korábban hasznos találkozója volt Macronnal, amelyen számos kezdeményezés szóba került arról, miként lehetne megerősíteni Ukrajnát a harctéren.
  Zelenszkij nem zárkózik el attól, hogy nyugati katonák segítsék az ukrán haderőt a harctéren. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
  Zelenszkij nem zárkózik el attól, hogy nyugati katonák segítsék az ukrán haderőt a harctéren. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
 • Lettország alapvetően nem ellenzi nyugati szárazföldi csapatok bevetését az Oroszország által megtámadott Ukrajnában, és fontolóra venné részvételét, ha a NATO-szövetségesek megállapodásra jutnának az ügyben - jelentette ki a lett védelmi minisztérium szóvivője szerdán az MTI szerint.
   
 • A NATO katonái már régóta Ukrajnában vannak, és segítenek a nyugati fegyverek működtetésében - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. Zaharova arra reagált, hogy a Financial Times című brit lap közölte: nyugati különleges erők tevékenykednek Ukrajnában. A publikáció azt követően jelent meg, hogy a francia elnök kijelentette: az EU-ban felmerült, hogy katonákat vezényeljenek Ukrajnába.  Zaharova szerint a konfliktus eszkalációjához vezet, ha az uniós országok zsoldosokat küldenek majd Ukrajnába.
   
 • A magyar és az olasz kormány álláspontja egyértelmű és határozott: nem küldünk katonákat Ukrajnába - közölte Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter olaszországi tárgyalásairól beszámolva. Szijjártó Péter szerint olasz kollégájával, Antonio Tajanival áttekintették az ukrajnai háborús helyzetet is, és egyetértettek abban, hogy ha az európai országok katonákat küldenének Ukrajnába, akkor az a harmadik világháború kitörésének veszélyével járna.
   
 • Oroszország nem jelent veszélyt azokra államokra, amelyekből nem éri fenyegetés, Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatos félelmei alaptalanok - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak az MTI szerint. Peszkov a magyar kormányfőnek azt a keddi V4-csúcs utáni kijelentését kommentálta, miszerint Magyarország nem szeretne közös határt Oroszországgal.
   
 • Az ukrán erők folytatják a védekező hadműveletet a Donyeck megyei Avgyijivka térségében, támaszkodva a terepviszonyokra, különösen a víztározók lépcsős vízeséseire Tonenyke, Orlivka és Berdicsi településeknél - közölte szerdán Dmitro Lihovij, a délkelet-ukrajnai szektorban szolgálatot teljesítő ukrán csapatok szóvivője az ukrán Szabadság Rádió műsorában.
   
 • A moszkvai védelmi tárca szerint az orosz erők az elmúlt nap folyamán elfoglalták a donyecki régióban lévő Sztepove (oroszul: Petrovszkoje) települést, miközben négy frontszakaszon előrenyomultak, és ugyanennyin 22 ukrán ellentámadást és támadást vertek vissza.
   
 • Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára. A hivatalos nyilatkozatban a Dnyeszter melléki vezetők kérik a Szövetségi Tanácsot és a Dumát, az orosz parlament felső- és alsóházát, hogy "hozzanak intézkedéseket a terület megvédelmezésére a Moldova által gyakorolt fokozott nyomásgyakorlással szemben." A dokumentum arra nem tér ki, konkrétan milyen segítségre számítanak a szakadárok.
   
 • Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Úgy véli, hogy Putyinnak nincsenek erkölcsei, szabályai; nem egy politikussal van dolgunk, hanem egy rettenetes szörnnyel, egy bűnözővel, egy bűnszervezet vezetőjével, akivel nem lehet tárgyalni. Laptársunk, a Privátbankár.hu helyszíni tudósításunkat itt olvashatják
   
 • Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán. Kira Jarmis közlése szerint a politikust a főváros központjától távol eső, Marjino városrész egy templomában búcsúztatják, a temetés pedig a közeli temetőben lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!