7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Merényletet követtek el Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen szerda délután Nyitrabányán. A sérült kormányfőt mentőhelikopter vitte kórházba. A kormányfő hivatalának közlése szerint a politikus állapota életveszélyes.

Az eseményeket a továbbiakban laptársunk, a szintén a Klasszis Média által kiadott Privátbankár percről percre tudósításában követhetik! >>

A kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit kórházba szállítottak – írja a Denník N. A portál szerint a helyi kultúrház előtt dördültek el a lövések, amikor Fico az emberek közé ment.

Daniel Vražda, a lap újságírója a helyszínen volt, az incidenst nem látta, de néhány lövést hallott eldördülni. Azt is látta, ahogy a mentősök felemelték a földről a miniszterelnököt, autóba tették és elszállították. A szemtanúk szerint Fico az őt üdvözlő emberek közé ment, amikor a lövések eldördültek. Fico ezek után a földre esett.

A Parameter című szintén felvidéki portál azt írja, egy szemtanú véres sérüléseket látott a fején és a mellkasán – azt viszont nem tudja, hogy mennyire lehet súlyos.

A szlovák miniszterelnök Facebook-oldalán délután 4 órakor azt írták:

„Több lövés érte és jelenleg életveszélyben van. Ezekben a pillanatokban szállítja őt a mentőhelikopter Besztercebányára. Azért Besztercebányára, és nem Pozsonyba, mert a szükséges akut orvosi beavatkozás szempontjából Pozsonyba túl hosszú lett volna az út. A következő órák döntenek.”

Az állítólagos támadót a rendőrök elfogták és lefegyverezték. A környéket a rendőrség körbeszalagozta és kiürítette. A testőrök gondoskodtak a többi kormánytag biztonságáról.

A Markíza televízió értesülése szerint egy 71 éves lévai férfit vettek őrizetbe a merénylet kapcsán. Ő volt az, akit a lövések eldördülését követően a földre tepertek a rendőrség és a testőrség tagjai. A merénylő indítéka egyelőre ismeretlen.

Az ügy vizsgálatát a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vette át.

Este nyolc óra előtt nem sokkal a TA3 hírtelevízió arról tudósított, hogy Robert Fico miniszterelnök állapota stabil és kommunikál. Azonban Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter cáfolta a TA3 értesüléseit, elmondta,

a kormányfő még mindig a műtőben van és az állapota kritikus.

Reakciók:

Megszakították a parlament ülését a Robert Fico elleni merénylet miatt. Ezt Ľuboš Blaha smeres képviselő jelentette be, és az ellenzék felé azt mondta, „ez a ti művetek”. Kijelentésére az ellenzéki képviselők kiabálással és szitkozódással válaszoltak.

„Sokkolt a hír. Sok erőt kívánok Robert Ficónak ezekben a kritikus pillanatokban, hogy felépüljön a támadásból” – közölte a köztársasági elnöki sajtóiroda Zuzana Čaputová szlovák elnök reakcióját.

Peter Pellegrinit megdöbbentette, hogy Robert Fico miniszterelnök ellen merényletet követtek el. „Elborzaszt, hogy hová vezethet egy másik politikai vélemény iránti gyűlölet. Nem kell mindenben egyetértenünk, de számos módja van annak, hogy demokratikusan és törvényesen kifejezzük egyet nem értésünket. Az egyik legmagasabb közjogi méltóság elleni merénylet példátlan fenyegetést jelent a szlovák demokráciára. Ha más politikai nézeteinket fegyverrel fejezzük ki a tereken, nem pedig a szavazóhelyiségekben, akkor veszélyeztetjük mindazt, amit közösen építettünk fel a szlovák szuverenitás 31 éve alatt” – reagált a megválasztott államfő.

Michal Šimečkát, a Progresszív Szlovákia (PS) elnökét sokkolta és elborzasztotta a Robert Fico elleni merénylet híre. „Egyértelműen és élesen elítélünk bármiféle erőszakot. Bízunk benne, hogy Fico kormányfő rendbe jön, és ezt a szörnyű tettet mihamarabb felderítik.”

A civilizált társadalomban az ilyen cselekvést nem tolerálhatjuk senkivel szemben, reagált a támadásra a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH). „Mindannyiunknak egységesen kell fellépnünk az erőszak bármiféle megnyilvánulása ellen. A miniszterelnök elleni támadás az egész szlovák államiság és szuverenitás elleni támadás. Ebben a pillanatban meg kell tenni mindent, hogy a társadalmat megnyugtassuk.”

Igor Matovič is reagált a Robert Fico elleni merényletre. „Robert Fico hosszú évek óta a politikai vetélytársam. Mint embernek viszont gyors felépülést kívánok neki, és mélyen elítélek mindenféle erőszakot. Öklökkel és lövésekkel a politikában semmit nem érünk el. KÉREM, legyünk emberek” – írta közleményében Matovič.

Orosz Örs, a Magyar Szövetség alelnöke is reagált a Robert Fico elleni merényletre. „Rálőttek Ficora! Handlován az imént merénylet történt. A terrorizmus és az erőszak soha nem elfogadható! Mélységesen elítélem, hogy a nézeteltéréseket fegyverrel intézzük. Az emberi élet szent és sérthetetlen. Ez az eredménye annak, amikor a titkosszolgálati posztokat politikai alapon oszják: bárki rálőhet a miniszterelnökre” – írta Orosz Örs a Facebookon.

„Meglőtték a szlovák miniszterelnököt! Lövések dördültek a kormány nyitrabányai (Handlová) kihelyezett ülését követően – lapértesülések szerint a lövések Robert Fico kormányfőt érték. Közösen, egységesen kell elutasítani az erőszakot, párthovatartozástól függetlenül. Láthatjuk, a gyülöletbeszédek nem maradnak következmények nélkül. Ilyen pillanatokban nincs kormányoldal és ellenzék. Csak ember van és szolidaritás! Remélem, a sebesülés nem súlyos” – írja a Facebookon Berényi József, a Magyar Szövetség EP-listavezetője.

„Sokkolt bennünket a hír. Az ország miniszterelnöke elleni támadás, bármilyen is a politikai nézetünk, elfogadhatatlan. Elítélünk bármilyen erőszakot és a politikusok elleni támadásokat, és bízunk benne, hogy a miniszterelnök hamarosan felépül. Meg szeretném kérni az összes politikust, hogy ne eszkalálják tovább a helyzetet” – mondta Branislav Gröhling a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke.

Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke is elítélte a miniszterelnök elleni támadást. „Minek kell még történnie ahhoz, hogy egyesek észrevegyék, az erőszak és a polarizáció nem a helyes út?! Az erőszak csak újabb erőszakot szül!!! Az erőszak minden formáját elítélem, és küzdeni kell ellene!” – így reagált Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke.

Orbán Viktor is megdöbbenését fejezte ki:

Az Európai Bizottság szlovákiai képviselete: „Sajnálattal fogadtuk a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni nyitrabányai lövések hírét. Elítéljük ezt a szörnyű tettet, amely nemcsak egy egyén elleni támadás, hanem a demokratikus értékek és elvek elleni is. Az Európai Bizottság Képviselete szilárdan kiáll az erőszak és a terror mindenféle formája ellen. Ezt a sokkoló eseményt alaposan ki kell vizsgálni, és biztosítani kell az igazságosságot. Gondolatban Robert Fico családjával és szeretteivel vagyunk. Közösen kell védenünk és támogatnunk a demokráciát, és mindenki tiszteletét és biztonságát. Az erőszaknak nincs helye a társadalmunkban.”

Az eseményeket a továbbiakban laptársunk, a szintén a Klasszis Média által kiadott Privátbankár percről percre tudósításában követhetik! >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!