<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		
mfor.hu

Több mint 100 millió adag koronavírus elleni oltás válhat hulladékká decemberig, ha a világ vezetői nem osztoznak a felhalmozott tartalékokon a legszegényebb országokkal.

„Több mint 100 millió Covid-vakcina szavatossága jár le decemberben, amelyeket ki kell dobni, ha az államfők sürgősen meg nem osztják a felesleges készleteket a világ legszegényebb országaival" – figyelmeztet a Guardianban megjelent írásában Gordon Brown volt angol miniszterelnök.

Az Airfinity tudományos adatelemző kutatócsoport új jelentése szerint a hihetetlen mennyiségű készleten lévő, „azonnal felhasználható” injekciókat ennek ellenére nagy valószínűséggel nem fogják hasznosítani az év végéig. A volt miniszterelnök kijelentette: Boris Johnson, Joe Biden és az Európai Unió vezetőinek a tartalékadagok elosztására vonatkozó tervének kudarca egyet jelent azzal, hogy:

a világ „oltóanyag-hulladék katasztrófával” néz szembe.

Ha nem kapunk észbe, 100 millió vakcina mehet a szemétbe. Fotó: DepositphotosHa nem kapunk észbe, 100 millió vakcina mehet a szemétbe. Fotó: Depositphotos

Ezzel egyidejűleg Brown elküldte az Airfinity kutatásait a vezető politikusoknak, köztük az amerikai elnöknek, az Egyesült Királyság miniszterelnökének és a brüsszeli vezető személyiségeknek a szerdai globális oltási csúcstalálkozó előtt. Az Airfinity kutatásai világosan jelzik előre, hogy a hónap végére 7 milliárd vakcinaadag válik elérhetővé világszerte, ami decemberre már 12 milliárdra duzzadhat. 

Brown szerint a döntő kérdés az, hogyan és hol osztják szét az oltóanyagokat, és figyelmeztet arra, hogy még mindig nincs megegyezés arról, ki biztosítja a vakcinákat a szegény országoknak decemberig. Azt is mondta, ha sürgősen nem készítenek erre vonatkozó tervet, emberéletek fognak elveszni értelmetlenül.

„Szükségünk van egy oltóanyag-hasznosítási tervre, hogy biztosítsuk az ’azonnali alkalmazást’ a vakcinahulladék-katasztrófa megelőzésére, mert a szavatossági időkre senki nem figyel. Felfoghatatlan és meggondolatlan lépés lenne, ha 100 millió oltóanyagot kellene kidobni a gazdag országok készleteiből, miközben a világ legszegényebb országainak lakossága emberéletekben fog fizetni a vakcinahulladékainkért” – fogalmazott Gordon Brown.

Hozzáteszi:

„Mély és kollektív politikai tragédia lesz, ha az eheti csúcstalálkozó elmulasztja a cselekvés lehetőségét, és a vakcinákat azonnal át nem viszik a szegényebb országokba.”

A Global Justice Now kampánycsoport szerint is szörnyű lenne, ha a Covid-oltások milliós adagjait elpazarolnánk ahelyett, hogy felhasználnánk a célországokban. Az igazgató, Nick Dearden elmondta:

„Sok szegényebb ország képes lenne biztonságosan oltóanyagokat gyártani, ehhez csak le kellene mondani a szellemi tulajdonról, így a vakcinákat ott is szabadon lehetne gyártani, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.”

A múlt hónapban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus felszólította az országokat, hogy a harmadik Covid-vakcinázást világszerte szüneteltessék legalább az év végéig, hogy minden országba nagyobb számú oltóanyag juthasson.

A WHO által támogatott program, a Covax, amely segíti a vakcinák igazságos elosztását a fejlődő országok számára, negyedére csökkentette az idei évre vonatkozó előrejelzését az adagok kiszállításáról.

Brown a szerdai csúcstalálkozó előtt felszólalva hozzátette:

„Az Airfinity-jelentés útmutatást ad a világ vezetőinek egy ambiciózusabb cselekvési terv kidolgozásához. Ezek szerint elegendő vakcina van a polcokon, illetve gyártás alatt ahhoz, hogy jövő év májusáig be tudjuk oltani a világ lakosságának 70 százalékát. A világ politikai vezetőinek eleget kell tenniük a tudósok és vakcinagyártók elképzeléseinek, akik lehetővé tették az egész világ vakcinázási lehetőségét."

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.