TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Adórendszerbeli átcsoportosítással nem javítható Magyarország versenyképessége, ehhez ezermilliárd forintra van szükség, aminek egy része vagyonadókból és az áfa emeléséből teremthető elő - mondta Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója csütörtökön az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) rendezvényén.

Amíg Magyarországon a GDP mintegy 40 százalékát vonja el a költségvetés adók és járulékok formájában, addig Szlovákiában 29, Lengyelországban pedig 34 százalékát. Így a lengyel centralizációnál is 1500 milliárd forinttal többet jelent az 5-6 százalékpontos többlet - ismertette.

A költségvetési kiadások szerkezetét vizsgálva kitűnik, hogy Magyarországon a GDP 17 százalékát fordítják szociális kiadásokra, míg Szlovákiában ez az arány 11 százalék - mondta. Oszkó Péter bírálta azt a közhiedelmet, hogy a szociális biztonság ellentétben áll a versenyképesség javításával. Véleménye szerint a hosszabb távú szociális biztonságot csak egy versenyképesebb gazdaság képes megalapozni, ehhez pedig rövidtávon elkerülhetetlen a szociális kiadások felülvizsgálata.

A Deloitte vezetőjének javaslata: a foglalkoztatás járulékterheinek tíz százalékpontos csökkentése 800 milliárd forintos megtakarítást jelentene a versenyszférának, emellett a 2006-ban ideiglenesen bevezetett társasági különadó eltörlése 200 milliárdot.

Részbeni ellentételezésként a vagyonadót, elsősorban az ingatlanadót és az áfa felső kulcsának 23 százalékra való emelését jelölte meg a szakember, nem zárva ki egyes árérzékeny termékcsoportok áfá-jának csökkentését öt százalékra. Utalt arra is, hogy Magyarország évente 750 milliárd forinttal fordít többet gazdasági bürokráciára, mint az EU-átlaga.

Feiner Péter, az OKSZ elnöke, a Spar Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója szerint ha a kormány egyes árérzékeny termékcsoportok áfáját öt százalékra csökkenti, akkor az éles verseny miatt az torzítás nélkül eljut a fogyasztókhoz.

A legújabb forgalmi adatok azt jelzik, hogy megállt a kiskereskedelmi forgalom csökkenése, bár a reáljövedelmek lassú gyarapodását valószínűleg elviszik a növekvő energia és üzemanyagárak - vázolta a várható folyamatokat az OKSZ elnöke.

A kiskereskedelmi forgalom magyarországi visszaesése nem egyedülálló Európában, hiszen áprilisban Ausztriában három százalékos, Németországban pedig 5,5 százalékos havi csökkenést regisztráltak - magyarázta Kozák Ákos. A GfK Hungária Kft. ügyvezető igazgatója szerint ősszel már kismértékű javulásra számíthat a kereskedelem, amely 2007-ben 8500 milliárd forint összegű árut forgalmazott, ebből a jármű és üzemanyagok részesedése 2300 milliárd forint volt.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.