<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.

Az egyébként is erősödő kockázatkerülés úgy tűnik, a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést. Közben a dollár folytatta az erősödését, ami általában nem sok jót jelent a feltörekvő devizák számára, így a forintnak sem.

A gyengülés hátterében több ok is állhat, ezek közül mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy az MNB kedden a vártnál nagyobb mértékű kamatemelést követően azt közölte, hogy lezárják a kamatemelési ciklust, és a jövőben más eszközökkel próbálják a likviditást csökkenteni. Az sem segít, hogy a magyar kormány és az Európai Bizottság között ugyan közeledtek az álláspontok, ám az uniós források lehívása továbbra sem egyértelmű. Ezekre viszont a megbillent egyensúlyi adatok miatt égető szüksége lenne a kormánynak. (A témáról Bod Péter Ákos írt elemzést az mfor.hu oldalán.) Ráadásul miközben a kormány rá van szorulva az uniós pénzekre, a belpolitikában továbbra is a közösség és Brüsszel ellen hergeli a választókat, ami finoman szólva is ellentmondásosnak tűnik.

A gyengülő forint egyébként tovább fogja növelni az egyébként is két évtizedes csúcson lévő inflációt, hiszen az importtermékek, így például az egyébként is erősen dráguló energiahordozók ára magasabb lesz a magyar piacon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.