TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2011. május 12. 10:13

A gyenge gazdasági növekedés és a jelentős költségvetési csúszások miatt Görögország elérkezett arra a pontra, ahol szinte minden reális forgatókönyv szerint fenntarthatatlanná vált adósságdinamikája, és "megkezdődött a visszaszámlálás" az adósságátrendezés felé - vélekednek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni makroelemzők.

A Barclays Capital kimutatja, hogy a görög államháztartási konszolidációs program nem érte el a kitűzött célokat. A hazai össztermékhez (GDP) mért tavalyi államháztartási hiány a 8 százalékos cél helyett 10,5 százalék volt, az elsődleges költségvetési egyenleg deficitje pedig több mint a kétszerese lett a tervezettnek: az így számolt hiány a kitűzött 2,4 százalék helyett a GDP-érték 4,9 százaléka volt 2010 végén - áll az elemzésben.

A ház szerint a GDP-arányos görög közadósság-ráta már az idei év végre eléri a 153 százalékot. A ház korábbi előrejelzéseiben még az szerepelt, hogy a görög adósságráta 2014-ben fog ezen a szinten tetőzni.

A Barclays Capital szerint Görögországnak "irreálisan alacsony", 4,6 százalékos piaci kamatra lenne szüksége adósságdinamikája stabilizálódásához.

Feltételezve, hogy az irányadó német kormánykötvény, a Bund akkori hozama 3,8 százalék lesz, ez azt jelenti, hogy a Bund feletti alig 80 bázispontos görög kockázati hozamfelár kellene a görög adósságdinamika stabilizálásához. A Barclays Capital  kiemeli, hogy a spanyol kormánykötvények hozamfelára a Bundhoz mérve jelenleg meghaladja a 200 bázispontot, jóllehet Spanyolország közadósság-rátája mindössze 60 százalék, és széleskörű az a piaci vélemény, hogy a spanyol adósságdinamika fenntartható.

A cég elemzői közölték: semmiféle olyan tényezőt - például nagyon magas gazdasági növekedést vagy drákói költségvetési kiigazító intézkedéseket - nem látnak, amelynek révén a görög adósságdinamika stabilizálásához szükséges szintre csökkenhetnének a görög kötvényhozamok.

A piac a jelenlegi görög törlesztéskockázati árazások alapján éppen kétharmados esélyűnek tekinti Görögország törlesztésképtelenné válását.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.