2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gyenge gazdasági növekedés és a jelentős költségvetési csúszások miatt Görögország elérkezett arra a pontra, ahol szinte minden reális forgatókönyv szerint fenntarthatatlanná vált adósságdinamikája, és "megkezdődött a visszaszámlálás" az adósságátrendezés felé - vélekednek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni makroelemzők.

A Barclays Capital kimutatja, hogy a görög államháztartási konszolidációs program nem érte el a kitűzött célokat. A hazai össztermékhez (GDP) mért tavalyi államháztartási hiány a 8 százalékos cél helyett 10,5 százalék volt, az elsődleges költségvetési egyenleg deficitje pedig több mint a kétszerese lett a tervezettnek: az így számolt hiány a kitűzött 2,4 százalék helyett a GDP-érték 4,9 százaléka volt 2010 végén - áll az elemzésben.

A ház szerint a GDP-arányos görög közadósság-ráta már az idei év végre eléri a 153 százalékot. A ház korábbi előrejelzéseiben még az szerepelt, hogy a görög adósságráta 2014-ben fog ezen a szinten tetőzni.

A Barclays Capital szerint Görögországnak "irreálisan alacsony", 4,6 százalékos piaci kamatra lenne szüksége adósságdinamikája stabilizálódásához.

Feltételezve, hogy az irányadó német kormánykötvény, a Bund akkori hozama 3,8 százalék lesz, ez azt jelenti, hogy a Bund feletti alig 80 bázispontos görög kockázati hozamfelár kellene a görög adósságdinamika stabilizálásához. A Barclays Capital  kiemeli, hogy a spanyol kormánykötvények hozamfelára a Bundhoz mérve jelenleg meghaladja a 200 bázispontot, jóllehet Spanyolország közadósság-rátája mindössze 60 százalék, és széleskörű az a piaci vélemény, hogy a spanyol adósságdinamika fenntartható.

A cég elemzői közölték: semmiféle olyan tényezőt - például nagyon magas gazdasági növekedést vagy drákói költségvetési kiigazító intézkedéseket - nem látnak, amelynek révén a görög adósságdinamika stabilizálásához szükséges szintre csökkenhetnének a görög kötvényhozamok.

A piac a jelenlegi görög törlesztéskockázati árazások alapján éppen kétharmados esélyűnek tekinti Görögország törlesztésképtelenné válását.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!