4p

Nemcsak határokon belül, hanem azon kívül is fontos a kormány számára a labdarúgás. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy rengeteg pénzt elköltöttek már erre a célra.

Egy szerdai sajtótájékoztató után közel féléves titokról hullt le a lepel. A DVTK észak-magyarországi és felvidéki sportfejlesztési programjára még tavaly július végén adott a kormány közel 10 milliárd forintot. Ebből a pénzből - mint azt akkor az EMMI kérdésünkre elárulta - 1,5 milliárd forint a felvidéki labdarúgó akadémia létrehozását szolgálja. Az új létesítmény helyszíne azonban eddig titok volt, azt a DVTK első embere, Sántha Gergely árulta el a boon.hu-nak. 

"A felvidéki labdarúgó-akadémia helyszíne Rimaszombat lesz. A Szlovákia területén található városban akadémiai épület- és edzőpálya-beruházások valósulnak meg 1,5 milliárd forint értékben. Itt még a támogatói szerződés megkötése hátravan, és mivel határon túli beruházásról van szó, nem lehet közvetlenül az Emberi Erőforrások Minisztériumával szerződni, szükség van a szakági sportszövetség közbeiktatására, ami azt jelenti, hogy a projekt finanszírozásához szükséges anyagiakat a Magyar Labdarúgó Szövetségtől fogjuk megkapni."

Rimaszombat sorban már a 9 olyan határon túli település lesz, ahol a magyar költségvetésből jelentősebb összegek csorognak le akadémiai fejlesztésekre.  Határon túli focisták kinevelésére már 2016-ban is milliárdok mentek el.

Ekkor 1 milliárdot kapott

 • a Munkácsi Labdarúgó Akadémia,
 • a Csíkszereda Sport Akadémia,
 • a Sepsiszentgyörgy Sport Akadémia,
 • az Eszék Sport Akadémia (mely Mészáros Lőrinc tulajdonában van),
 • és a Dunaszerdahely Sport Akadémia,
 • 3 milliárd forint pedig a Délvidék Sport Akadémiára ment el.

2017-ben javarészt az év végi osztogatás során

 • a rimaszombati akadémia 1,5 milliárdot,
 • a komáromi stadionra 1,8 milliárdot,
 • a székelyföldi labdarúgó akadémiának pedig 240 milliót,
 • év végén pedig egymilliárdot irányozak elő Mészáros Lőrinc eszéki akadémiájára,
 • Dunaszerdahelynek 1,1 milliárdot,
 • Révkormáromnek 140 milliót,
 • Lendvának 1,3 milliárdot,
 • Topolyának 1,5 milliárdot,
 • Munkácsnak 1,65 milliárdot,
 • Csíkszeredának 500 milliót,
 • Sepsiszentgyörgynek pedig 1 milliárdot adtak Orbánék.
Két év leforgása alatt a határon túli fociba a kormány 19,73 milliárd forintot öntött.
(Forrás: RTL Klub)

Néhány akadémia azonban nemcsak általánosságban a sport stratégiai jellege miatt fontos a kormánynak, hanem feltételezhetően erős lobbitevékenység is állhat a milliárdok mögött. 

A munkácsi fociakadémia például a fejlesztési miniszter, Seszták Miklós számára bírhat különös jelentőséggel. Itt ugyanis a kisvárdai fociakadémia egyik "telephelyét" fogják a magyar állam segítségével létrehozni. 

Eszék ugye Mészáros Lőrinc "felségterülete", és hozzá közelállónak tartják a csíkszeredai akadémiát is. A helyi klub egyrészt partnere a felcsúti csapatnak, másrészt Mészáros gyakran támogatja, aminek köszönhetően díszpolgárrá is avatták.

Miért kell pénzt tolni a határon túli fociba?

Az EMMI korábbi megkeresésünkre adott válasza szerint

"A határon túli magyarok sportolási igényeinek minél teljesebb körű, a mai kor követelményeinek megfelelő kiszolgálása érdekében támogassuk új sportlétesítmények építését, a meglévők felújítását, korszerűsítését, továbbá, hogy ezzel elősegítsük a tehetséges határon túli fiatalok sport iránti elköteleződését, a lakosság számára pedig az egészséges, mozgásban gazdag életmód kialakításának lehetőségét".

Hozzátették, "a többségében magyar lakta területekre történő határon átnyúló kiterjesztésével létrejöhet egy nemzetközi, ugyanakkor a hazai utánpótlás-nevelési rendszer sportszakmai pillérein alapuló együttműködés, amely közép-hosszú távon a hazai utánpótlásbázis növelését segíti elő perspektívát adva az akadémistáknak a magyarországi egyesületek irányába történő továbblépésre és szakmai fejlődésre."

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!