5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Franciaország elit "AAA" adósosztályzatának kilátását negatívra rontotta, hat másik euróövezeti országot pedig rövid időn belüli leminősítésre jelölt pénteken a Fitch Ratings, gyakorlatilag megoldhatatlannak nevezve az euróövezeti adósságválságot. A belgákra a Moody's "sújtott le."

Egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service péntek éjjel Belgium besorolását rontotta.

Akcióban a Fitch...

A Fitch Ratings péntek este Londonban bejelentette, hogy negatív előjelű megfigyelés alá vette az összes olyan, befektetési ajánlású osztályzattal ellátott euróövezeti szuverén adóst, amelyek besorolására eddig leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátás volt érvényben. A lépés Belgiumot, Spanyolországot, Szlovéniát, Olaszországot, Írországot és Ciprust érinti.

A negatív kihatású megfigyelés a cég módszertana szerint azt jelenti, hogy az adott osztályzatok "aktív felülvizsgálat" alatt állnak, és megnövekedett annak az esélye, hogy az érintett országokat a Fitch rövid időn belül leminősíti.

A cég közölte: január végéig tervezi a most elkezdett felülvizsgálatok befejezését, és ha úgy dönt, hogy indokolt a leminősítés, az osztályzatrontások mértéke valószínűleg egy vagy két fokozatnyira korlátozódik.

A lépéshez fűzött indoklás szerint a Fitch Ratings a múlt heti EU-csúcs nyomán arra a következtetésre jutott, hogy az euróövezeti válság átfogó megoldása "technikailag és politikailag elérhetetlen".

Jóllehet az EU-vezetők kedvező kötelezettségvállalásokat tettek a csúcsértekezleten - különösen az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) megalkotásának felgyorsítása ügyében, és azzal is, hogy kisebb hangsúlyt helyeztek a magánszektorbeli hitelezők részvételére -, a Fitch által a csúcs előtt megfogalmazott aggályokat azonban a találkozón sem sikerült érdemben enyhíteni - áll az elemzésben.

A ház szerint különös aggodalomforrás a hiteles pénzügyi támaszték hiánya. A Fitch Ratings közölte: véleménye szerint az eurójegybanknak (EKB) aktívabban és határozottabban szerepet kellene vállalnia a potenciálisan illikvid, de fizetőképes országokat fenyegető, önmegvalósító likviditási válságok kockázatainak enyhítésében.

Hasonló megállapításra jutott éppen előző nap Londonban ismertetett elemzésében egy másik nagy pénzügyi szolgáltató cég is.

Az Ernst & Young pénzügyi tanácsadó és könyvvizsgáló csoport új negyedéves euróövezeti helyzetértékelése szerint a valutaunió felbomlása "nagyon magas költségekkel járna" Európában és a világgazdaság egészében, ezért "valószínűnek tűnik", hogy ha az EKB vállalja az utolsó hitelezői mentsvár szerepét, az kevesebbe kerülne, mint az eurótérség szétesése.

Az Ernst & Young londoni elemzői szerint ha az eurójegybank a következő két évben például ezermilliárd euró körüli értékben vásárolna fizetőképes, de illikvid euróövezeti kormányok kötvényeiből a piacon, az még mindig csak az éves euróövezeti GDP-érték 10 százalékának felelne meg, jóllehet a 2009 óta végrehajtott brit és amerikai monetáris mennyiségi enyhítési programok a két ország hazai össztermékének 14, illetve 17 százalékát teszik ki.

A Fitch Ratings péntek este bejelentette azt is, hogy negatívra rontotta Franciaország - a második legnagyobb eurógazdaság - hosszú távú adósosztályzatának kilátását. A hitelminősítő egyben megerősítette a lehetséges legjobb, "AAA" besorolású francia államadós-besorolásokat.

A kilátásrontást a Fitch az euróövezeti gazdasági-pénzügyi helyzet romlásával, és annak potenciálisan Franciaországra háruló hatásaival indokolta.

A cég közölte: saját előrejelzése szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért francia államadósság-ráta 2014-ben 92 százalék körüli szinten tetőzik. Ez - Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat kivéve - magasabb, mint bármely más "AAA" besorolású szuverén adósé, és jelentősen meghaladja a többi "AAA" osztályzatú euróövezeti tagállam adósságrátáját.

A Fitch Ratings szerint az uniós vezetők által a múlt heti EU-csúcson tett kötelezettségvállalások nem elégségesek egy olyan teljesen hiteles pénzügyi tűzfal felhúzásához, amely megakadályozhatná az önmegvalósító likviditási, sőt fizetési válság kialakulását egyes "AAA" osztályzatú euróövezeti szuverén adósok esetében.

A hitelminősítő közölte: a negatív kilátás azt jelenti, hogy 50 százalék a leminősítés esélye kétéves távlatban. A Fitch egyenes utalást tett ugyanakkor arra is, hogy ha nem következik be valamely érdemi sokkhatás, elsősorban például az euróövezeti válság esetleges drámai súlyosbodásával összefüggésben, akkor a cég 2013-ig nem módosítja a francia adósosztályzatot.

és a Moody's

A Moody's a Fitch döntései után nem sokkal Londonban bejelentette, hogy a magasan elsőrendű befektetői sávon belül leminősítette Belgium adósosztályzatait, az eddigi "Aa1"-ről két fokozattal "Aa3"-ra.

A cég szerint a belga leminősítést a magas adósságokkal küszködő eurótagállamok finanszírozási kondícióinak folyamatos romlásából eredő, megnövekedett kockázatok, a mind nagyobb növekedési kockázatok, valamint a bankszektorból az állami pénzügyi mérleghelyzetre háruló újabb rizikók és bizonytalanságok indokolják.

A Moody's felidézi, hogy Belgium GDP-arányos államadósság-rátája közel jár a 100 százalékhoz.

A cég ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy az euróövezeti kötvénypiacokon az utóbbi időben növekedett a további, még súlyosabb bizalmi sokkok kockázata, beleértve a finanszírozás hirtelen leállásának rizikóját.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!