4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A CT-k, MR-ek számát tekintve tényleg van hova fejlődnünk.

A közelmúlt tragikus eseménye, egy kislány halála újra ráirányította a figyelmet a magyar egészségügyi ellátórendszer egyik legsúlyosabb problémájára, a hiányos eszközparkra. A hivatalos jelentések szerint ugyan nem emiatt következett be a kisgyermek sajnálatos halálesete, mindazonáltal az emberek napi tapasztalata az, hogy a kórházakban, szakellátó intézményekben vagy nincs megfelelő diagnosztikai eszköz, vagy sokáig kell várni, míg a vizsgálatot el tudják végezni.

A kormány egyik tagja, Lázár János is sajnálatát fejezte ki a legutóbbi kormányinfón, majd arról beszélt, hogy nincs olyan nemzeti egészségügyi rendszer a világon, amely képes lenne minden nagyobb ellátóhelyen biztosítani a vizsgálatokhoz szükséges műszereket.

Az biztos, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter megállapítása a magyar állapotokra feltétlenül igaz. Egy, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization) által készített összeállítás szerint egyáltalán nem kielégítő a hazai ellátottság a különböző műszerekből.

A nemzetközi szervezet listája alapján nagyjából a fehérorosz intézményekkel azonos a magyar ellátók felkészültsége. Pontosabban volt azonos, merthogy a legfrisebb adatok 2014-ből származnak, már ahol egyáltalán elérhetők. Sok ország ugyanis nem szolgáltat információt, a magyar adatok is 2013-as keltezésűek. Az biztos, hogy időközben frissült az eszközpark, erre pályázati források is megnyíltak itthon, amire még visszatérünk. Az viszont nem valószínű, hogy a más országokkal való összevetésben lényegesen jobb pozíciót értünk volna el az elmúlt négy évben. 

A WHO összeállítása szerint egymillió magyar emberre átlagosan 1,41 MR-készülék jutott négy évvel ezelőtt, míg CT-ből 6,63. Ugyanebből a két készülékből Fehéroroszországban 2,57 és 6,2 szolgált ki egymillió lakost. De például Bosznia-Hercegovinában 5,48, illetve 16,45 készülék állt pár éve rendelkezésre. Ciprus még jobb helyzetben volt: 14,02 MR, valamint 25,41 CT szolgált ki egymillió embert. A finnek 15, illetve 20 gépen tudták elvégezni a vizsgálatokat.

Nem tudni, hogy az adatszolgáltatás hézagossága miatt, vagy más okból, de a magyar kormány kimutatásai valamivel jobb képet festenek az eszközparkról. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának összegzése szerint már 2010-ben is 30 MR-berendezés volt használatban itthon, míg CT-ből 73 darab. Utóbbinál egyébként nincs is érdemi eltérés a WHO elemzéséhez képest, az MR esetében azonban szemet szúróan nagy a különbség.

Szemben a WHO-val, a magyar kormánynak naprakész információi vannak a diagnosztikai eszközparkról. Ma 65 MR-készüléket tartanak nyilván, valamint 104 darab CT-t. Ha ezt arányosítjuk 1 millió lakoshoz, és összevetjük a WHO listájával, akkor azt kapjuk, hogy nagyjából Lengyelország, illetve Panama 2013-as mutatóinak felel meg ma a magyar ellátottság.

Portálunk beszélt egy fővárosi kórház igazgatójával, aki szerint az elmúlt években sokat javult az intézmények gépparkja, bár még mindig van hova fejlődni. Főleg a vidéki központok jutottak korszerű eszközökhöz a pályázati lehetőségekkel élve, pedig nem olcsó készülékekről van szó. Egy friss kormányzati bejelentés szerint most a fővárosi intézmények kapnak gépeket egy 20 milliárd forintos beszerzési program részeként.

A szakember szerint egy CT telepítése nagyjából 100-200 millió forintba kerül, egy MR pedig ennél is drágább, 300-400 millió forint, de valójában nem attól függ az egészségügy színvonala, hogy mennyi ilyen eszköz áll rendelkezésre. Sokkal több múlik az ellátás szervezésén; egy más felépítésű rendszerben akár 3-4 diagnosztikai műszer is elég lehet a lakosság ellátására. Ez egy erősen központosított egészségügyi hálózatot feltételez, míg máshol nem ilyen hierarchikus szisztéma működik. Ezért a gépparkról szóló vitát leegyszerűsítőnek tartja, a rendszerszintű megoldásokat kell szerinte megtalálni.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!