4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Üdvözlendő fejlemény az euróövezeti jegybank (EKB) csütörtökön bejelentett, jórészt váratlan kamatcsökkentése, ám ez a lépés önmagában nem fogja megoldani a valutaunió alapvető problémáit, sőt inkább jelzi a gondok súlyosságát - vélekedtek az EKB-döntés után londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház, a Capital Economics közgazdászainak értékelése szerint csalódniuk kellett azoknak, akik azt remélték, hogy a kamatcsökkentést további lépések kísérik az erős euró jelentette kockázatok kezelésére. A 0,25 százalékpontos EKB-kamatcsökkentés után az euró valamelyest gyengült ugyan, továbbra is olyan árfolyamszinteken mozog azonban, amelyek visszahúzó erővel hatnak a valutauniós térség exportjára és gazdasági kilábalására - hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint Mario Draghi EKB-elnök a csütörtöki kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón "nagyszerű alkalmat hagyott ki arra, hogy még lejjebb beszélje" az euróárfolyamot, amikor "szinte hihetetlen módon" kijelentette, hogy az árfolyam szóba sem került a kamatdöntő ülésen.

Bár a csütörtöki kamatcsökkentés meglepetésszerű jellege is mutatja az EKB kommunikációs korlátait, a lépést teljes mértékben indokolták az euróövezet ingatag gazdasági kilátásai és az ehhez járuló deflációs kockázat, egy kismértékű kamatcsökkentés azonban nem hoz átalakulást a gazdaságban. Bár az EKB még nem fogyott ki a munícióból, az eurójegybank egyedül nem tudja megoldani a valutaunió olyan alapvető problémáit, mint a magas adósságállomány, a szerkezeti rugalmatlanság és a periféria gazdaságinak versenyképességi hiánya, amelyek továbbra is koloncként nehezednek az euróövezeti gazdaságra - fogalmaznak csütörtök esti elemzésükben a Capital Economics londoni szakértői.

Egy másik tekintélyes citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai az EKB csütörtöki kamatcsökkentése utáni értékelésükben úgy fogalmaztak: az egyébként élénkülés jellemezte gazdasági környezetben végrehajtott enyhítés mutatja, hogy az euróövezeti gazdaságot mekkora károk érték a pénzügyi válság kezdete óta eltelt öt évben.

A lépés a CEBR szakértői szerint jelzi azt is, hogy milyen hosszú az út még a kilábalásig. A ház kimutatta, hogy az euróövezet egészének hazai összterméke (GDP) még mindig 2,5 százalékkal elmarad a 2008 első negyedében mért legutóbbi csúcsértéktől, bár egyes valutauniós gazdaságokban ennél is sokkal súlyosabb mértékű a visszaesés.

A CEBR londoni elemzői szerint a zéró közelébe süllyesztett EKB-alapkamat felveti annak a lehetőségét, hogy az eurójegybank más monetáris eszközöket is bevet a növekedés stabilizálására, köztük pótlólagos likviditás juttatását a reálgazdaságba, hosszú távú refinanszírozási műveletek keretében.

A ház szerint a tartósan alacsony inflációs környezetben az EKB-nak bőséges a mozgástere a további monetáris ösztönzésre.

Az HSBC - a mérlegfőösszeg alapján legnagyobb londoni központú globális befektetési bankcsoport - citybeli elemzőinek csütörtöki értékelése szerint a váratlan EKB-kamatcsökkentés egyértelműen mutatja, hogy az eurójegybankot most már sokkal inkább aggasztja az elhúzódó, alacsony infláció kilátása, mint eddig.

Az HSBC londoni szakértői közölték: várakozásuk az, hogy az EKB a decemberben esedékes új előrejelzésében lefelé módosítja 2014-re szóló euróövezeti GDP-növekedési prognózisát a jelenleg érvényes 1 százalékról, és a jövő évi átlagos inflációra vonatkozó becslését is lejjebb viszi a mostani 1,3 százalékról. A ház elemzői azt valószínűsítik, hogy az EKB 1 százalék körüli szintre csökkenti 2014-re szóló inflációs prognózisát, és az inflációs jelentésben most először megjelenő 2015-ös évre sem fog ennél sokkal gyorsabb inflációt jósolni, sőt lehet, hogy egyáltalán nem szerepel majd gyorsulás arra az évre az új EKB-prognózisban.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.