TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. április 27. 09:13
mfor.hu

A Magyar Orvosi Kamara semmilyen járványügyi adatot nem kap az illetékes hatóságoktól és kormányzati szervektől, ezért megbecsülni is nehéz, mekkora az érettségi kockázata, s hogy mit jelent több, mint százezer embert adott időpontban adott helyen kapcsolatba hozni egymással. Ezért 9 pontos javaslatot juttatott el az operatív törzshöz és Kásler Miklós hoz, az emberi erőforrások miniszteréhez.

Bár az elrendelt védelmi intézkedések úgy tűnik, hogy beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, a kijárási korlátozások működnek, a járványgörbe emelkedése lelassult, a tantermek fertőtlenítése és a fertőtlenítőszerek kijuttatása az iskolához megtörténik, a MOK még sem érti, hogy a kormányzat a résztvevők tesztelésére vonatkozó javaslatokat miért utasította el. Hiszen az érettségi időpontja kísértetiesen egybeesik a tetőzés várható időpontjával, vagy legalábbis a járvány platójával (stagnálásával).

Az ellenkezések dacára is megtartják az idei érettségiket. Fotó: Pixabay Az ellenkezések dacára is megtartják az idei érettségiket. Fotó: Pixabay

Azzal, hogy az eddig egymástól elszeparált embereket nagy számban, egy időpontban meghatározott helyekre vezényli az írásbeli érettségi miatt a kormányzat, az minden védelmi intézkedés mellett is olyan helyzet, amely kedvez a járvány terjedésének. Ezért közleményük szerint javaslataik a következők lennének:

1. Tömegközlekedési járatok sűrítése az érettségi idejére

2. Az érettségi legonyolításában csak 65 éven aluli, krónikus betegségben nem szenvedő munkatársak vegyenek részt

3. A felügyelő tanárok viseljenek sebészi szájmaszkot

4. A diákok számára a helyszínen biztosítani kell sebészeti szájmaszkokat, de kötelező használatát nem lehet megkövetelni

5. A diákok saját tollat, vagy a helyszínen egyszer használatos tollat használjanak

6. Az érettségi idejére az iskolai kapuk, ajtók legyenek kitámasztva a légmozgás elősegítésére

7. A mosdókban adagolós szappan és textil törölköző helyett kizárólag papír kéztörlőt helyezzenek ki, valamint fedél nélküli hulladékgyűjtőt. A mosdókban legyen elegendő WC-papír

8. A mosdókban óránkénti fertőtlenítés javasolt

9. Ha az időjárás engedi, az érettségi alatt legyenek nyitva a tantermek ablakai

A minél pontosabb járványügyi adatok miatt célszerűnek tartanák, hogy az érettségit követő 2 héttel, azaz a lappangási idő után töltsenek ki a diákok egy kérdőívet, hogy változott-e bármi az egészségi állapotukban, sőt, az előzetes szűrések elmaradása miatt a MOK a résztvevők utólagos tesztelését is jó ötletnek tartaná. Ennek eredménye ugyanis jól hasznosítható lenne a jövőbeli, hasonló volumenű intézkedéseknél, amelyek rendkívül fontosak lehetnek a gazdaság újraindításának érdekében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.