5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A férfi kézilabda bajnoki döntő hétfő esti második mérkőzését játszó két csapatot működtető gazdasági társaság közül a Veszprém Handball Kézilabda Zrt.-nek nemcsak közel kétszer nagyobb a forgalma, mint a Pick Kézilabda Zrt.-nek, hanem az eredményük is ellentétes előjelű: míg az előbbi nyereséges, addig az utóbbi veszteséges. Mégis, ha az első után a második meccset is behúzza a közvetve az OTP Bank-vezér tulajdonában lévő szegedi csapat, akkor ő lesz a bajnok – sorrendben harmadszorra.

Péntek este kezdődött a férfi kézilabda-bajnokság legnagyobb érdeklődéssel várt eseménysorozata, a bajnoki döntő. Amely kapcsán még csak azt nem tudni, hogy két vagy három mérkőzésből áll, hiszen az aranyéremért két meccset kell nyerni. Az elsőt az OTP Bank-Pick Szeged nyerte hazai pályán, a második, hétfő esti veszprémi összecsapás előtt tehát egyszerű a képlet: ha ismét a Tisza-partiak diadalmaskodnak, övék lesz az aranyérem, míg a Telekom-Veszprém sikere esetén pénteken kerül sor a mindent eldöntő csatára – ismét Szegeden.

Pénteken visszatérnek? Fotó: Mfor/Csabai Károly
Pénteken visszatérnek? Fotó: Mfor/Csabai Károly

A férfi kézilabdán kívül nincs másik olyan hazai csapatsport, amely döntőjébe több mint két évtizede ugyanaz a két gárda jutna. Utoljára a 2000-01-es idényben fordult elő, hogy nem a Veszprém és a Szeged együttesei között dőlt el az elsőség.

A mostani aranycsatának az az érdekessége, hogy az előző két évben az a Szeged nyert, amely anyagi háttere szerényebbnek tekinthető, mint a Veszprémé. Legalábbis erre lehet következtetni a két csapatot működtető gazdasági társaságok adataiból. 

Bár az összehasonlítást nehezíti, hogy a két cég üzleti éve eltérő időszakot ölel fel – míg a Pick Kézilabda Zrt. a hagyományos, januártól decemberig tartó megközelítést követi, addig a Veszprém Handball Team Zrt. 2019-ben váltott, attól kezdve a beszámolási időszaka júliustól júniusig tart –, a főbb tendenciák így is felrajzolhatók.

Mindenekelőtt az, hogy a veszprémiek éves nettó árbevétele közel kétszer nagyobb, mint a szegedieké. A Veszprém Handball Team Zrt. a 2022. június 30-án zárult üzleti évében közel 3,1 milliárd forint forgalmat bonyolított le, a Pick Kézilabda Zrt. viszont a tavalyi évet 1,7 milliárdtól valamennyivel elmaradóval – derül ki utóbbi most közzétett általános éves üzleti beszámolójából.

Az eredményességet tekintve is nagy a különbség. Míg a veszprémiek a legutóbbi két évüket profittal zárták – igaz, a legutóbbit csak 9,1 millióssal, szemben az egy évvel korábbi 120 millióval –, addig a szegediek veszteséggel. Ráadásul a tendencia romló, a 2021-es közel 157 milliós negatív eredménynél a 2022-es 502 milliós mínusz több mint háromszor nagyobb lett. 

Alapvetően az üzleti tevékenység jelentősen romló szaldójának következtében. Hiába lett a Pick Kézilabda Zrt. tavalyi nettó árbevétele 13 százalékkal magasabb a tavalyelőttinél, s gyakorlatilag stagnáltak az egyéb bevételeik, mindezt lerontotta az anyagjellegű ráfordítások elszaladása: azok több mint másfélszer lettek magasabbak, több mint 1,1 milliárd forintosak, mint 2021-ben. Ettől jóval kevésbé, de azért közel 13 százalékkal nőttek a személyi jellegű ráfordítások, 2,2 milliárdról 2,5 milliárdra. A zrt. átlagos létszáma 111 fő szellemi munkavállaló, akik együttesen közel 2,1 milliárd forint munkabért kaptak, ez havi közel 1,6 millió forintos átlagbért jelent.

Az anyagi és személyi jellegű ráfordítások növekedését közel sem tudta kompenzálni, hogy a pénzügyi műveletein viszont a cég a 2021-es 18 milliósnál egy nagyságrenddel többet, 192 milliót kasszírozott – ennyivel haladták meg a bevételei a ráfordításait.

A gond, hogy a tavalyi veszteség a Pick Kézilabda Zrt. saját tőkéjét még nagyobb negatívumba, immár 450 milliósba taszította. Azért még nagyobba, mivel az már 2021 végén is -23 milliót mutatott. Ez állt szemben a zrt. 50 milliós jegyzett tőkéjével. Amely láttán akkor még a százszázalékos tulajdonos, a közvetve Csányi Sándor OTP Bank-vezér által szinte teljes egészében birtokolt Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt. még nem tett semmit. 

A kézis csapatot működtető cég 2022-es beszámolójához csatolt kiegészítő mellékletben viszont már az olvasható, hogy

„A fordulónapi negatív saját tőke a tárgyévben keletkezett negatív adózott eredmény miatt keletkezett. Ennek legfőbb oka a felnőtt csapat és a stábtagok bérének évközi növekedése, mellyel egy időben a klub egyik legnagyobb, s egyben névadó támogatója 2021-es évben megszüntette szponzori kapcsolatát a társasággal. A tulajdonos pótbefizetést kíván eszközölni a tőkerendezés érdekében.”

Lapunk információi szerint nem ritkák a havi nyolc- (nem tévedés 8) számjegyű játékosfizetések (17 millióról is hallani). A klubtól távozott támogató pedig a Mol Nyrt., az ő helyébe lépett az OTP Bank, aminek következtében változott a kézicsapat nevének előtagja OTP Bank-Pick Szeged-re.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!