<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p


			
		
		


		
		

Nagyon színes az a vállalkozói-kör, amelyik a koronavírus-járvány sokadik hullámában is tesztelni fogja a magyarokat. Csányi Sándortól egy debreceni patikusig sokan segítenek a bajban, persze nem ingyen.

A kormány mostani álláspontja szerint az oltatlanok járványa lesz a koronavírus-járvány negyedik hulláma. A jelenlegi adatok szerint 5,5 millió magyar kapott két oltást, tehát még bőven akad olyan ember, akit komolyabban érinthet a betegség. Ebből pedig az is következik, hogy az ősszel vélhetően újra megsokszorozódhat majd az elvégzett Covid-tesztek száma, amiből pedig megint a különböző tesztelő-cégek és laborok kereshetnek sokat.

Antitestet kimutató gyorsteszt. Fotó: DepositphotosAntitestet kimutató gyorsteszt. Fotó: Depositphotos

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) oldalán egyre hosszabb az a lista, ahol a mintavétel céljából felkereshető intézményeket nevezik meg. Ebből is látszik, hogy Magyarországon virágzik a Covid-biznisz, szinte minden sarkon kinőtt egy szűrőállomás, ahol 10-30 ezer forintokért lehet különböző teszteket csináltatni. Például augusztus végi hír volt, hogy Csányi Sándor cége, a Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. lett a Budai Egészségközpont 100 százalékos tulajdonosa.

A Budai Egészségközpontban szeptember 1-től már iskolás korú gyerekek (6 éves kortól) koronavírus tesztelésére is lehetőség nyílik

- olvasható a magántulajdonú egészségügyi intézmény oldalán. A teszt ára 18 ezer forint, de például a COVID-19 utáni kivizsgálási csomag díja már 87 ezer forint. Az NNK oldala szerint pedig a Budai Egészségközpont számára a vizsgálatokat a Corden International (Magyarország) Kft. laborjaiban végzik el.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Corden International (Magyarország) Kft., tekintettel a jelen járványügyi helyzetre, tovább bővítette vizsgálati palettáját a SARS-CoV-2 vírus kimutatása PCR technológiával, illetve SARS-CoV-2 IgG antitest szerológiai vizsgálattal

- szól a cég bemutatkozása. A Corden 2016-2019 között 1,6-2,6 milliárd forintos forgalmat bonyolított, 2020-ban viszont a bevétel 5,6 milliárd forintra ugrott. Ez a nyereséget is pozitívan befolyásolta: a korábbi 40-90 millió forint között profit tavaly 1,2 milliárd forintra gyarapodott. A cégnél 235 millió forint osztalékról döntöttek, a tulajdonos pedig Zsadányi Julianna.

Szintén szerepel az NNK listáján a nyíregyházi FM Magánklinika Egészségügyi Szolgáltató Kft. A céget 2019-ig még FINNA-MED Egészségügyi Szolgáltató Kft.-nek hívták. A klinika 2017-es megnyitóján Seszták Miklós, volt nemzeti fejlesztési miniszter is megjelent. Ma már nem Finna Péter, hanem Mikucza Lászlóné a tulajdonos, az ügyvezető pedig Mikucza Tamás. Ő pedig például a Kelet-Rest Turisztikai Kft. tulajdonosa is.

A cég akkor lett ismert, amikor 2017 nyarán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverésén egymilliárd forintért megvette az államtól a nyíregyházi Erzsébet szállót. Az 55 800 négyzetméteres ingatlanra egyedüliként tettek vételi ajánlatot. Pár évvel később pedig potom 28 millió forintot kapott a cég a Magyar Turisztikai Ügynökségtől a nyíregyházi Siesta panzió felújítására. Az FM magánklinika is szépen virágzik: tavaly már 466 millió forint forgalmuk volt, ami 104 millió forint nyereséget eredményezett a Mikucza-családnak. A klinikán a PCR-teszt 19 500 forintba kerül.

Egészen új vállalkozás a debreceni Medilum Egészségközpont, a mögötte álló Medilum Agrena Kft. csak 2020. decemberében alakult. Egyik tulajdonosa Bagosi Erik a Tócóskert Téri Patika Kft. ügyvezetője (643 millió forintos forgalom), de alapvetően gyógyszerész. Ez csak azért érdekes, mert jól mutatja, hogy ki mindenki lát üzletet újabban a magánegészségügyben, szakrendelésekben és laborvizsgálatokban. Itt a PCR-teszt csak 17 500 forint.

Lapunk írta meg először áprilisban, hogy százmilliós profitot ért sokak számára a sok tesztelés. Például ha valaki beírja a Google keresőjébe, hogy covid teszt, akkor az első három találat egyike szinte biztosan a surgoscovidteszt.hu vagy a hivataloscovidteszt.hu oldal lesz. Mindkét oldal mögött pedig az Országos Foglalkozás-Egészségügyi Szolgálat (OFESZ) Kft. nevű cég és a tulajdonos, Szabó Gábor áll. A cégnek a 2019-es 75,6 millió forintos árbevételt 376,8 millió forintra, a profitot pedig 18,8 millió forintról 120,5 millió forintra sikerült növelni. Április óta annyi történt, hogy gyakorlatilag országos lefedettségűek lettek, valamint több budapesti tesztpontot nyitottak és már saját laborjuk is van.

Talán a legnagyobb üzlet pedig a Smart Hospital Kft.-hez köthető: tavaly júliusban kezdtek el működni, de ennek ellenére 2,7 milliárd forint árbevételük jött össze az év végéig, ebből pedig 786 millió forint profit is keletkezett, amiből a tulajdonosok 700 milliót osztalékként ki is vettek maguknak. A legismertebb tulajdonos pedig Gelencsér János, aki oszlopos tagja a hévízi Fidesznek, konkrétan 2019-ben már a negyedik ciklusát kezdhette meg a helyi képviselő-testületben. (A fideszes képviselőt korábban sikerült elérnünk telefonon, de nem kívánt nyilatkozni).

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.