<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez nem kis szám, a hazai gépjármű-tulajdonosok közel 7,5 százaléka. Ennyien kaptak a napokban fizetési értesítőt a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), amelyhez kell 2021. január 1-jétől befolynia e sarcnak az önkormányzatok helyett. A kormány ugyanis a veszélyhelyzetre hivatkozva tavaly megváltoztatta a több évtizedes gyakorlatot, az adatok alapján jókora galibát okozva ezzel.

Most már kijelenthető, nem kis kavarodást okozott a kormány azzal, hogy megváltoztatta a gépjárműadó-fizetés több évtizedes gyakorlatát. Méghozzá oly módon, hogy e sarcot 2021. január 1-jétől már nem a helyi önkormányzatokhoz kell befizetni, hanem a NAV-hoz.

Sokan fizettek megszokásból, automatikusan - rossz helyre. Fotó: depositphotos
Sokan fizettek megszokásból, automatikusan - rossz helyre. Fotó: depositphotos

Az eddigi módi szerint a helyi önkormányzatoknak befizetett gépjárműadók 60 százaléka folyt be az állami költségvetésbe. A koronavírus-járvány 2020 március közepi berobbanására hivatkozva azonban a kormány – sok más mellett – ezt a szabályt is átszabta. Előírva, hogy ezentúl a köznyelvben súlyadóként ismert tehernek nem a 60, hanem immár a 100 százaléka kerül a központi büdzsébe, hogy ezáltal is több jusson a járvány elleni védekezésre. Magyarul, az önkormányzatoknál egy fillér sem marad. Nem kevés összegtől estek el, 87 milliárd forint működési bevételre számít a központi költségvetés jövőre a gépjárműadóból, amiből az következik, hogy a helyhatóságok összesen közel 35 milliárd forinttal lettek szegényebbek – ennyi az a bizonyos 40 százalék, amennyit 2020-ig náluk hagytak.

Az már a változtatások logikus következménye, hogy a tavaly őszi adócsomagban a NAV-hoz került a gépjárműadóval kapcsolatos ügyintézés is.

Csupán a fizetési határidők nem változtak. Ennek megfelelően a gépjárműadót ezután is két részletben kell leróni, az elsőt március 15-éig, a másodikat szeptember 15-éig. A befizetés célpontjának megváltozása miatt mindössze annyi volt az eltérés az idei, átmenetinek tekintett évben, hogy a gépjárműtulajdonosok az első részletet ráértek április 15-éig leszurkolni.

Az egy hónapos haladéknak az volt a hivatkozási alapja, hogy a gépjármű-tulajdonosoknak legyen elég idejük felkészülni arra, ezentúl nem az önkormányzatoknak kell befizetniük sárga csekken, vagy elutalniuk a bankszámlájukról a súlyadót, hanem az adóhatóságnak, méghozzá a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlára.

Ennek ellenére szép számmal voltak olyanok, akik továbbra is az önkormányzatokhoz juttatták el a gépjárműadójukat. Megszokásból, automatikusan, vélhetően figyelmen kívül hagyva, hogy immár nem a helyhatóságoktól, hanem a NAV-tól kapták meg a fizetési értesítőt. Az adóhatóság december elejéig várt, akkor írt azoknak, akiknek 2021. november 23-án legalább 1000 forint gépjárműadó-tartozásuk volt.

Ilyen fizetési értesítést 21 285 gazdálkodó és csaknem 383 ezer magánszemély kapott a NAV-tól – közölték lapunk érdeklődésére az adóhatóságnál. Ami az 5,4 milliósra tehető hazai gépjármű-tulajdonost tekintve meglehetősen magas, közel 7,5 százalékos arány.

Ráadásul a figyelmetlenek egy újabb adminisztrációs terhet is kaptak a nyakukba. Az önkormányzatokhoz jogtalanul befizetett gépjárműadók ugyanis nem kerültek át automatikusan a NAV-hoz, azt a tulajdonosnak kell(ett) visszaigényelnie, s ennek érdekében egy úgynevezett visszatérítési kérelmet benyújtania ahhoz a helyhatósághoz, ahová az idén már tévesnek számító módon juttatta el a gépjárműadót.

És a végére egy újabb változás, ezúttal egy észszerű könnyítés, visszatérés az eredeti szabályokhoz. Nem elég, hogy 2021-ben már nem az önkormányzatoknak, hanem a NAV-nak kellett leperkálni a gépjárműadót, azt ráadásul ezer forintra kerekítve kellett megtenni – ugyancsak szakítva az addigi hagyománnyal. Alig egy évig élt azonban ez a szabály, 2022-től ugyanis már ismét forintra pontos összegben kell megfizetni a gépjárműadót. „Ennek oka, hogy 2022. január 1-jén módosul az adózás rendjéről szóló törvény, és a gépjárműadó bekerül azon adónemek közé, amiket kerekítés nélkül kell megfizetni” – olvasható a NAV honlapján erről a tájékoztatás. Azt azért nem árt tudni, hogy a kerekítés az általános matematikai szabályok alapján történik, így 499 forintig lefelé, 500 forinttól felfelé kell kerekíteni. Tehát nem csak felfelé, hanem lefelé kerekített összegek is előfordulnak.