4p

Ez nem kis szám, a hazai gépjármű-tulajdonosok közel 7,5 százaléka. Ennyien kaptak a napokban fizetési értesítőt a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), amelyhez kell 2021. január 1-jétől befolynia e sarcnak az önkormányzatok helyett. A kormány ugyanis a veszélyhelyzetre hivatkozva tavaly megváltoztatta a több évtizedes gyakorlatot, az adatok alapján jókora galibát okozva ezzel.

Most már kijelenthető, nem kis kavarodást okozott a kormány azzal, hogy megváltoztatta a gépjárműadó-fizetés több évtizedes gyakorlatát. Méghozzá oly módon, hogy e sarcot 2021. január 1-jétől már nem a helyi önkormányzatokhoz kell befizetni, hanem a NAV-hoz.

Sokan fizettek megszokásból, automatikusan - rossz helyre. Fotó: depositphotos
Sokan fizettek megszokásból, automatikusan - rossz helyre. Fotó: depositphotos

Az eddigi módi szerint a helyi önkormányzatoknak befizetett gépjárműadók 60 százaléka folyt be az állami költségvetésbe. A koronavírus-járvány 2020 március közepi berobbanására hivatkozva azonban a kormány – sok más mellett – ezt a szabályt is átszabta. Előírva, hogy ezentúl a köznyelvben súlyadóként ismert tehernek nem a 60, hanem immár a 100 százaléka kerül a központi büdzsébe, hogy ezáltal is több jusson a járvány elleni védekezésre. Magyarul, az önkormányzatoknál egy fillér sem marad. Nem kevés összegtől estek el, 87 milliárd forint működési bevételre számít a központi költségvetés jövőre a gépjárműadóból, amiből az következik, hogy a helyhatóságok összesen közel 35 milliárd forinttal lettek szegényebbek – ennyi az a bizonyos 40 százalék, amennyit 2020-ig náluk hagytak.

Az már a változtatások logikus következménye, hogy a tavaly őszi adócsomagban a NAV-hoz került a gépjárműadóval kapcsolatos ügyintézés is.

Csupán a fizetési határidők nem változtak. Ennek megfelelően a gépjárműadót ezután is két részletben kell leróni, az elsőt március 15-éig, a másodikat szeptember 15-éig. A befizetés célpontjának megváltozása miatt mindössze annyi volt az eltérés az idei, átmenetinek tekintett évben, hogy a gépjárműtulajdonosok az első részletet ráértek április 15-éig leszurkolni.

Az egy hónapos haladéknak az volt a hivatkozási alapja, hogy a gépjármű-tulajdonosoknak legyen elég idejük felkészülni arra, ezentúl nem az önkormányzatoknak kell befizetniük sárga csekken, vagy elutalniuk a bankszámlájukról a súlyadót, hanem az adóhatóságnak, méghozzá a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlára.

Ennek ellenére szép számmal voltak olyanok, akik továbbra is az önkormányzatokhoz juttatták el a gépjárműadójukat. Megszokásból, automatikusan, vélhetően figyelmen kívül hagyva, hogy immár nem a helyhatóságoktól, hanem a NAV-tól kapták meg a fizetési értesítőt. Az adóhatóság december elejéig várt, akkor írt azoknak, akiknek 2021. november 23-án legalább 1000 forint gépjárműadó-tartozásuk volt.

Ilyen fizetési értesítést 21 285 gazdálkodó és csaknem 383 ezer magánszemély kapott a NAV-tól – közölték lapunk érdeklődésére az adóhatóságnál. Ami az 5,4 milliósra tehető hazai gépjármű-tulajdonost tekintve meglehetősen magas, közel 7,5 százalékos arány.

Ráadásul a figyelmetlenek egy újabb adminisztrációs terhet is kaptak a nyakukba. Az önkormányzatokhoz jogtalanul befizetett gépjárműadók ugyanis nem kerültek át automatikusan a NAV-hoz, azt a tulajdonosnak kell(ett) visszaigényelnie, s ennek érdekében egy úgynevezett visszatérítési kérelmet benyújtania ahhoz a helyhatósághoz, ahová az idén már tévesnek számító módon juttatta el a gépjárműadót.

És a végére egy újabb változás, ezúttal egy észszerű könnyítés, visszatérés az eredeti szabályokhoz. Nem elég, hogy 2021-ben már nem az önkormányzatoknak, hanem a NAV-nak kellett leperkálni a gépjárműadót, azt ráadásul ezer forintra kerekítve kellett megtenni – ugyancsak szakítva az addigi hagyománnyal. Alig egy évig élt azonban ez a szabály, 2022-től ugyanis már ismét forintra pontos összegben kell megfizetni a gépjárműadót. „Ennek oka, hogy 2022. január 1-jén módosul az adózás rendjéről szóló törvény, és a gépjárműadó bekerül azon adónemek közé, amiket kerekítés nélkül kell megfizetni” – olvasható a NAV honlapján erről a tájékoztatás. Azt azért nem árt tudni, hogy a kerekítés az általános matematikai szabályok alapján történik, így 499 forintig lefelé, 500 forinttól felfelé kell kerekíteni. Tehát nem csak felfelé, hanem lefelé kerekített összegek is előfordulnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!