<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A kérdésekre az illetékes szervek nem adtak érdemi választ. 

Harminc évig titokban tartaná a honvédség és a honvédelmi minisztérium, hogy mi történt márciusban abban a 40 percben, amikor a magyar légtérben tartózkodott egy katonai felderítő drón, írja a hvg.hu azokra a válaszokra hivatkozva, amelyeket a honvédség parancsnoksága és a minisztérium adott közérdekű adatigénylésére.

Mint arról lapunk is beszámolt, 2022. március 11-re virradóra a horvát fővárosban, Zágrábban műszaki hiba miatt lezuhant egy katonai felderítő drón, amely azelőtt 40 percet töltött Magyarország légterében.

A szovjet gyártmányú, Tu-141-es típusú drón OFAB 100-120 típusú bombát szállított, “nagy energiájú, de nem szokványos” anyaggal, és átrepült az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közelében is. Ukrajnában szállt fel (az ukránok szerint nem ők indították), majd a román és a magyar légtéren át jutott el Horvátországba.

A zágrábi Jarun-tó, amely közelében a becsapódás történt. Fotó: Wikimedia Commons/Suradnik13A zágrábi Jarun-tó, amely közelében a becsapódás történt. Fotó: Wikimedia Commons/Suradnik13

A Honvédelmi Minisztérium másnapi közlése szerint a légtérvédelmi szolgálat a Tu-141-esként azonosított „nagy sebességgel közlekedő eszközt" már Ukrajna területén is érzékelte. Miután Csengernél belépett a magyar légtérbe, a drón “nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva végül az ország légteréből távozott” a tárca szerint. Az azóta sem derült ki, hogy a drón miatt felszálltak-e a Gripen vadászgépek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor jelezte, hogy az esetet vizsgálják, de erről azóta nem történt hivatalos tájékoztatás.

A történtekkel kapcsolatos kérdéseire a hvg.hu nem kapott érdemi választ. Ha van is konkrétum az ügyben, “a kért adatok a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 38. § (7) bekezdése alapján nem nyilvánosak”, áll a hivatalos válaszban.

A lap szerint az Országgyűlés honvédelmi bizottságának ellenzéki tagjai sem kaptak érdemiv tájékoztatást az üggyel kapcsolatban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.