<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
mfor.hu

Gulyás Gergely szerint az 1258 milliárd forintos kötvénykibocsátás egyáltalán nem példátlan, most például az uniós projektek előfinanszírozásához is kellenek a források.

A nyári szünet utáni első Kormányinfót tartotta ma Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a tájékoztató elején arról számolt be, hogy a munkáltatókkal és a munkavállalókkal arról is tárgyal a kormány, hogy január 1-jétől miként lehetne bevezetni a 200 ezer forintos minimálbért. A miniszter szerint a kormány kész a munkáltatók versenyképességének megőrzése érdekében akár költségvetési áldozatot is hozni, ha ők vállalják a magasabb bért.

Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón. Fotó: YouTubeGulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón. Fotó: YouTube

A hitelmoratóriumról nem derült ki újdonság: azok vehetik igénybe október vége után, akinek tartósan csökkent a bevétele (az továbbra sem világos, hogy a vállalkozók esetében milyen egyéves időintervallumban kell meglennie a 25 százalékos árbevétel-csökkenést - a szerk.). A jogosultságról a bankoknál kell nyilatkozni. A miniszter kérdésünkre elmondta, jelenleg csak jósolni lehet, hogy mennyien fognak élni a lehetőséggel, de vélhetően már kevesebben, mint eddig. A tegnapi 1258 milliárd értékű állami kötvénykibocsátás pedig Gulyás Gergely szerint egyáltalán nem egyedi, ilyen tavaly is volt. Például az uniós projektek előfinanszírozásához is kellenek a források.

Kérdésre Gulyás Gergely elismerte, hogy még mindig tárgyalnak Brüsszellel a helyreállítási forrásokról. Elhangzott az is, hogy mindenkinek ajánlják az influenza elleni védőoltást is. Az egészségügyi állandó készültségi rend szerint működik a miniszter szerint. Tavaly gyakorlatilag nem volt influenzajárvány, de idén lehet, hogy összecsúszik majd a koronavírus-járvány következő hullámával.

Kapnak-e menedékjogot az Afganisztánból kimenekített, a magyar missziónak segítő afgánok? - kérdezte az ATV. A miniszter szerint folyik a menekültügyi eljárás, szerinte fennállhanak a menekültstátusz megadásának a feltételei.

Gulyás Gergely miniszter szerint az állam jól járt azzal, hogy a legértékesebb hazai kaszinókat üzemeltető cég, az LVC Diamond Játékkaszinó Kft. 2056-ig kapott koncessziós jogot. A cég tulajdonosai Garancsi István és a kormányszóvivő férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Kérdésünkre emlékeztetett: a 35 évre szóló koncessziós lehetőségről szóló szabályt még a Horn-kormány fogadta el. Szerinte most is minden jogszerűen történt. Gulyás Gergely hozzátette: a kormányszóvivő férje nem most lett üzletember, akkor is az volt, amikor a Fidesz ellenzékben volt, ezért nem lát morális kérdést az ügyben.

Kérdésünkre a miniszter elmondta: nincs kormányzati döntés arról, hogy az állam eladja-e 15 százalékos részesedését az Erste Bankban.

Szintén kérdésünkre válaszolva dühítőnek és vérlázítónak nevezte azt a szeptember 1-től élő szabályt, miszerint minden vendég okmányait el kell kérniük a szállásadóknak és azt egy okmányolvasóval továbbítaniuk kell a VIZA-rendszerbe, így 1-2 éves gyerekek számára is személyiket kell gyártatni. Ígérete szerint megvizsgálják a szabályozás módosításának lehetőségét.

Nem kell 1-2 éves gyerekeket bejelenteni. Ez hülyeség

- fogalmazott a miniszter. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.