2p

Az orosz-ukrán háború 576. napja volt a pénteki. Esti hírösszefoglaló. 

 • Ukrán rakétacsapás érte az orosz Fekete-tengeri flotta főhadiszállását. A támadás után egyelőre egy eltűntről számoltak be az oroszok, az ukrán légierő szóvivője is értékelt. Jurij Ignat kijelentette, bár elégedett az eredménnyel, arra vágyott, hogy a rakéták „még nagyobb lyukat üssenek” és drámaibb legyen a hatás. A támadásban az Egyesült Királyság és Franciaország által szállított Storm Shadow és Scalp cirkálórakétákat használták.
   
 • Az ukrán Poltava régióban fekvő Kremencsukot érte orosz rakétacsapás. A terület kormányzója, Dmitro Lunin a Telegramon úgy fogalmazott, hogy a csapás polgári infrastruktúrát ért, egy ember meghalt, míg 15 másik megsebesült.
   
 • Ádáz harcok dúlnak a Donyecki megyei Bahmuttól délre lévő, az ukrán erők által szeptember 17-én visszafoglalt Kliscsijivka településnél. Az ukrán keleti haderőcsoport szóvivője, Illja Jevlas szavai szerint különösen a helyi vasút mentén zajlanak harcok a annak megszerzéséért, a területet mindkét oldal ágyúzza.
   
 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök amerikai újságírók előtt kijelentette, hogy az ukrán erők visszaveszik Bahmutot és még két másik várost, amelyeket azonban nem kívánt megnevezni. Ukrán újságíróknak tett nyilatkozatában - amelyet az ukrán elnöki iroda hozott nyilvánosságra hivatalos honlapján - Zelenszkij afelől biztosított, Ukrajna „keményen dolgozik” nagy hatótávolságú fegyverek beszerzésén.

Zelenszkij Bahmutról is beszélt. Fotó: EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal
Zelenszkij Bahmutról is beszélt. Fotó: EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal

 • Joe Biden amerikai elnök bejelentése szerint az Egyesült Államok „kis számú” nagy hatótávolságú rakétát szállít Ukrajnának. Arról, hogy pontosan milyen típusokról, és hány darabról van szó, nem közöltek információt.
   
 • Jelentősen növelné védelmi kiadásait Oroszország. Míg 2023-ban a bruttó hazai termék 3,9 százalékát tették ki a hadikiadások, addig 2024-re Vlagyimir Putyinék 6 százalékra növelnék ezt az arányt.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!