<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Éves szinten 4,1 százalékkal emelkedett, az előző negyedévhez 0,4 százalékkal csökkenta magyar GDP - a friss adatok megvilágítják a hátteret is.

A KSH második becslése megerősítette a korábbi számokat: A GDP, azaz a bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2022 III. negyedévében 4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 4,1 százalékkal emelkedett, míg az előző negyedévhez mérten 0,4 százalékkal csökkent.

Termelési oldal

A bruttó hazai termék 2022. III. negyedévi, 4 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 3,4, az ipar 1,7, az építőipar pedig 0,1 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül leginkább a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (0,9 százalékponttal), valamint a szállítás, raktározás (0,7 százalékponttal) növelte a GDP-t. A növekedést 1,8 százalékponttal fékezte a mezőgazdaság teljesítményének csökkenése.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Felhasználási oldal

A 4 százalékos növekedéséhez a végső fogyasztás 2,3 százalékponttal járult hozzá, míg a bruttó felhalmozás 0,8 százalékponttal lassította azt. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 2,5 százalékponttal növelte a gazdasági teljesítményt.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Az előző negyedévhez képest már csökken a teljesítmény - nyakunkon a recesszió

Elemzők már az első becslést követően figyelmeztettek: bár végérvényesen csak az utolsó negyedéves adatok ismeretében jelenthető ki, de minden bizonnyal technikai recesszióba süllyedt a hazai gazdaság az idei év második felében - a rövid távú kilátások meglehetősen borúsak. 

A legérdekesebb ezért az előző negyedévhez képest 0,4 százalékos visszaesés háttere. Erről azt írja a KSH:

  • A termelési oldalon az ipar hozzáadott értéke 2,9, az építőiparé 0,1 százalékkal nőtt. A mezőgazdaság hozzáadott értéke 5,2, a szolgáltatásoké 0,7 százalékkal csökkent.
  • A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadásának volumene 0,5, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatásoké 0,7 és a közösségi fogyasztásé 0,6 százalékkal emelkedett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,6 százalékkal nőtt. A külkereskedelemben az export volumene 4,6, az importé 4,0 százalékkal bővült.