3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A háborús szankciók részeként október másodikától Bulgária, harmadikától Norvégia sem enged át orosz rendszámú autókat a határon. Háborús hírek.

  • Nácizmusnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn, hogy hat európai uniós ország és Norvégia megtiltotta a belépést az orosz rendszámú személyautóknak. "Megdöbbentett, hogy az európaiakról, gyakorlatilag mindannyijukról, milyen gyorsan hullott le az a külső illendőség, amellyel az elmúlt években még takaróztak, megőrizve magukban a diplomácia és az elemi etika némi maradványát" - mondta Lavrov újságíróknak Szocsiban a Valdaj nemzetközi vitaklub hétfői ülése után. "Ez (a gépkocsik kitiltása) lényegében annak a megnyilvánulása, amit nácizmusnak szoktak nevezni. És kizárólag az oroszokkal szemben (alkalmazzák), ahogyan sok más dolog is az oroszokkal kapcsolatban történik. Azt állítják: nem csak (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) hibás, hanem minden orosz hibás azért, hogy megválasztották őt. Itt van hát önöknek a színtiszta nácizmus" - tette hozzá.

  • Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) – jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján.

  • Az EU 5 milliárd euró (4,3 milliárd font) értékű katonai segélycsomagot ad át Ukrajnának – jelentette ki az EU vezető diplomatája az EU külügyminisztereinek „történelmi” – és be nem jelentett – kijevi találkozója után. Az uniós országok 40 ezer katonát képeznének ki, „speciális képzést” biztosítanának a vadászpilótáknak, és elmélyítenék a kapcsolatokat az EU és az ukrán védelmi vállalatok között – mondta Josep Borrell.

  • Ukrajna győzelme az Oroszországgal vívott háborúban az EU-val való együttműködéstől függ – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Kijevben összegyűlt minisztereknek. Zelenszkij, aki azután beszélt, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa kihagyta az ukrán háborús segélyeket a kiadási törvényből, szintén hangsúlyozta Ukrajna „védelmi támogatásának” fontosságát a háború alatt.

  • A Burger King gyorséttermei továbbra is nyitva tartanak Oroszországban, annak ellenére, hogy a márka tulajdonosa több mint egy évvel ezelőtt, az Ukrajna ellen indított orosz invázió után ígéretet tett arra, hogy sok más nyugati céghez hasonlóan ők is kivonulnak az orosz piacról. Ez azonban 18 hónap elteltével sem valósult még meg.

  • Az ukrán védelmi minisztérium megerősítette, hogy ukrán dróntámadás ért egy repülőgép- és fegyvergyárat az oroszországi Szmolenszkben.
  • Kijevben tanácskoznak az uniós külügyminiszterek, Szijjártó a helyettes államtitkárt küldte maga helyett.
  • Jevgenyij Prigozsin 25 éves fia, Pavel Prigozsin lépéseket tehetett, hogy ő vehesse át a Wagner zsoldoscsoport vezetését az apja halála után.
  • Orosz hekkerek támadhatták meg a brit királyi család weboldalát, amely kilencven percen keresztül elérhetetlen volt.

(MTI/Guardian/Telex) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!