2019. szeptember 11. 09:05
mfor.hu

A külföldi turisták száma esett vissza jobban - hiába a kevesebb vendégéjszaka, a szálláshelyek bevétele azért emelkedett. 

2019. júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,4, a belföldi vendégek által eltöltötteké 1,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint a közösségi szálláshelyeken).

A szezonális és naptárhatás figyelembevételével valamivel szebb az adat: a külföldivendég-éjszakák száma 4,5 százalékkal csökkent, a belföldivendég-éjszakák száma 0,4 százalékkal bővült.

Forrás: KSH Forrás: KSH

A külföldiek Budapestre, a magyarok a Balatonra mennek

Júliusban 687 ezer külföldi vendég közel 1,9 millió vendégéjszakát töltött el az országban, utóbbiak száma a közösségi szálláshelyek kivételével mindegyik szállástípusban csökkent. A vendégéjszakák felét a Budapest−Közép-Dunavidék régióban, 23%-át a Balatonnál töltötték a külföldi vendégek.

A belföldi vendégszám 846 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,5 millió volt. Ez utóbbi mutató értéke a panziókban és a kempingekben nőtt, a szállodákban, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban mérséklődött. A belföldi vendégek körében a Balaton volt a legnépszerűbb régió, ahol közel háromszor annyi éjszakát töltöttek el, mint a második legkedveltebb területen, Észak-Magyarországon.

A csökkenő vendégszám ellenére a bevételek azért emelkedtek: az összes bruttó árbevétel folyó áron 4,7 százalékkal (62 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 4,5 százalékkal (40 milliárd forintra) emelkedett.

Forrás: KSH Forrás: KSH

Milyen év lesz 2019?

Az év első hét hónapjában összességében a kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma 0,5 százalékkal csökkent, összesen 17,4 millió volt. A külföldi vendégek 0,6 százalékkal (8,6 millió), a belföldi vendégek 0,4 százalékkal (8,8 millió) kevesebb vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8 százalékkal több, 300 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.