<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hiszen attól még, hogy Magyarországon - az EU tagországai közül egyedüliként - nem lenne 15 százalékos globális minimumadó, a nálunk letelepedett multinacionális cégeknek még annyit kellene fizetnie, csak nem itt, hanem másutt, így versenyképességi előnyünk sem származna az alacsonyabb társaságiadó-kulcsból. Erről is beszélt lapunk főszerkesztője a Trend FM hétfő reggeli műsorában.

Az utóbbi napok egyik legizgalmasabb témája a már régóta terítéken lévő globális minimumadó javaslatának felmelegítése. Szinte napra pontosan egy éve, 2021 júliusában állapodott meg a világ 130 országa arról, hogy a 750 millió euró (jelenlegi árfolyamon 300 milliárd forint) éves forgalmat elérő vagy meghaladó multinacionális cég és cégcsoport egészének, az anyacégek és minden fogadó országban a cég leányvállalatainak legalább 15 százalékos tényleges (effektív) éves adót kellene fizetniük.

Bár Magyarország - Észtországgal és Írországgal együtt - nem írta alá az egyezményt, később csatlakozott.

Aztán a múlt hónapban robbant a bomba, az Orbán-kormány bejelentette, hogy megvétózza az Európai Bizottság javaslatát, amit aztán az Országgyűlés egy határozatban szentesített, az orosz-ukrán háború okozta új világgazdasági helyzetre, a - kormánypárt által új retorikai elemként bevetett - háborús inflációra és háborús gazdasági válságra hivatkozva.

Varga Mihály azzal érvelt, hogy a globális minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené Magyarországon.

Igaza van a pénzügyminiszternek? Magyarország tényleg jobban jár, ha az EU 27 tagországa közül egyedüliként nem vezeti be a globális minimumadót? Vagy ez csak egy zsarolási eszköz a kezében Brüsszellel szemben, amelynek célja a magyar gazdaság számára oly fontos helyreállítási alap pénzeihez való hozzájutás, amelyet az Európai Bizottság jogállamisági feltételekhez, jelesül a korrupció visszaszorítását garantáló szabályok meghozatalához köt?

Ezekről is beszélt a Trend FM hétfő reggeli adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly. A beszélgetést itt hallgathatja meg:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.