2018. március 3. 08:25

Ultizni tanul, márpedig Orbán Viktor szerint ezt tudnia kell egy kormányfőnek. 

Lázár János ultizni tanul. Ez a csütörtöki Kormányinfón derült ki annak kapcsán, hogy milyen minőségű a közvilágítás Hódmezővásárhelyen. Azt is megtudtuk, hogy szereti a bort.

Lázár zsugabubus akar lenni Lázár zsugabubus akar lenni

Az olvasó bizonyára nehezen tudja összerakni ezekből a látszólag össze nem illő információkból, hogyan jutunk el Lázár állítólagos miniszterelnöki ambíciójáig, de ígérjük, hamarosan minden világos lesz. Világosabb, mint a Tiborcz-féle lámpák fénye a dél-alföldi városban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi tájékoztatóján természetesen az Elios-ügy is terítékre került. Tegnapi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy a Kormányinfó szokásos menetét egy újabb közjáték zavarta meg: Harangozó Tamás szocialista politikus Szolnok és Kalocsa közvilágítási projektjeinek dokumentumaival lepte meg a bevezető beszédét tartó minisztert.

Lázárt ez látszólag kevésbé hozta zavarba, arra kérte a képviselőt, hogy foglaljon helyet, amíg megkapja a választ. Harangozó azonban halaszthatatlan hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott maradni - mint később kiderült, Tapolcára utazott lakossági fórumra.

A miniszter később valóban szóba hozta az Elios-témát, megismételve a korábbi nyilatkozatait: bár az unió csalás elleni hivatala, az OLAF elküldte a vizsgálati jelentését a magyar ügyészségnek, illetve az érintett önkormányzatoknak, a válaszadást illetően releváns európai bizottsági jelentés még nem zárult le. Lázár szerint egyébként a még a szocialista kormány idejében indult program jó kezdeményezés volt (tegyük hozzá, az OLAF-jelentésben vizsgált pályázatok túlnyomó részét már a Fidesz-kormány idejében bírálták el), a városok korszerű közvilágítási rendszereket kaptak (ennek ellenkezőjéről, a rosszul megvilágított közterekről számos lakossági panaszt lehetett egyébként hallani).

Lázár szerint ez egy politikai támadás, amelyben mind a feljelentő - Jávor Benedeket említette - mind a vizsgálatot végzők magyar állampolgárok. Vagyis ez egy magyar-magyar ügy.

Mindezek apropóján anekdotázott a miniszter arról, hogy múltkorjában egy estébe nyúló ultipartin vett részt Hódmezővásárhelyen. Mint mondta, kevés sikerélményben volt része, mert csak most tanulja ezt a kártyajátékot. Néhány fröccs is lecsúszott, de hazafelé menet nem tudott magán könnyíteni, mert egyrészt ezt a helyi rendelet tiltja, másrészt olyan jól megvilágították az utcákat az Elios által felszerelt lámpák, hogy nem is lett volna módja diszkréten elvégeznie kisdolgát.

Számunkra ebből a történetből a legérdekesebb momentum az volt, hogy Lázár ultizni tanul. Felrémlett bennünk Orbán Viktor egy korábbi "intelme", hogy mely jó tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kormányfőnek. Orbán szerint például tudnia kell ultizni.

Erre most Lázár bejelenti, hogy nekiállt elsajátítani a játék szabályait. Megfogadta volna a főnöke tanácsát? Mégis célba vette a miniszterelnökséget? Pár hónapja még arról beszélt a sajtónak, hogy a legszívesebben visszavonulna a kormányzásból, és egyéni képviselőként végezné dolgát a hódmezővásárhelyiek és a környéken lakók érdekében.

Feltettük hát a ravasz kérdést a miniszternek, hogy Orbán miatt kezdett-e el ultizni. A miniszter ezt válaszolta: "Nem. Olyanokkal ultizom, akiknek szeretem a társaságát és kiváló barátaim." Visszakérdeztünk, hogy miért most jött rá, hogy érdemes ezt a játékot megtanulnia. Erre azt mondta: "Megvilágosodtam, van ilyen. Milyen jó sport!"

Lázárnak egyébként nincsenek könnyű napjai mostanában. Az elbukott hódmezővásárhelyi polgármester-választást sokan akarják a nyakába varrni a kormánypárton belül. Úgy tudjuk, ebben "régi barátja" Rogán Antal jár az élen, aki egyértelműen a Miniszterelnökséget vezető minisztert teszi felelőssé a kudarcért. Ennek a párt vezető testületi ülésén is hangot adott információink szerint, de Orbán megvédte Lázárt, mondván, ezért nem lehet hibáztatni a minisztert, a múlt hétvégén nem ő, hanem a Fidesz szenvedett vereséget.

A csütörtöki Kormányinfón szóba került az áprilisi országgyűlési választás is. Lázár egyéniben indul, de felkerült a párt listájára is, befutó helyen. A miniszterből többen próbáltak választ kicsikarni arról, hogy amennyiben nem nyer egyéniben, bemegy-e a parlamentbe listás helyen. Ugyanis Lázár eddigi nyilatkozatai arra utaltak, hogy "lenézi" a listás pozíciót, sokkal többre tartja, ha a képviselő közvetlenül a választópolgároktól kapja meg a mandátumát. Most nem tett ennyire egyértelmű állásfoglalást, nem derült ki, hogy mit tenne abban az esetben, ha elbukná a szavazást április 8-án. Annyit tudtunk meg, hogy nem a saját kezdeményezésére került fel a listára.

Azt viszont egyértelművé tette, hogy a végsőkig fog harcolni a választáson. Ma tehát kevésbé lehetünk biztosak abban, hogy Lázár kiszállni készül a nagypolitikából, inkább arra utalnak a jelek, hogy bár az utóbbi időben több kellemelten ügy is megtalálta, komoly szándékai vannak, a politikai karrierjét nem készül lezárni.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.