<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Szülői Hang Közösség fordult a köztársasági elnökhöz.

A Szülői Hang Közösség levélben kért a köztársasági elnökasszonyt, hogy ne írja alá a pedagógussztájkot kiüresítő törvényt. Mint írták, a sztrájk mint alapjog valós érdekérvényesítő ereje elengedhetetlen ahhoz, hogy a tárgyalások meghozzák a gyermekeink érdekét szolgáló eredményt.

A sztrájk alapjog, ennek tiszteletben tartását sürgeti a Szülői Hang is. Fotó: FacebookA sztrájk alapjog, ennek tiszteletben tartását sürgeti a Szülői Hang is. Fotó: Facebook

"A pedagógusok sztrájkjában szülőként nem a pillanatnyi kellemetlenségeket látjuk, hanem azt a szükséges alkotmányos érdekérvényesítő eszközt, amellyel elkerülhető, vagy legalább mérsékelhető iskoláink, óvodáink színvonalának a pedagógusok nem megfelelő anyagi és erkölcsi elismeréséből származó romlása." - fogalmaztak.

Kérték  ezen kívül Novák Katalint, hogy álljon ki azért is, hogy a költségvetésben a pedagógusoknak ne csupán a más területek kiszolgálása utáni maradék jusson, hanem annyi, amennyit gyermekeink és az ország jövője valóban érnek és érdemelnek!

A levélben így fogalmaztak:

"Természetes, hogy a sztrájk ideiglenesen megzavarja a köznevelési intézmények működését, ugyanakkor hosszútávon épp a sztrájk járulhat hozzá az intézmények színvonalas működéséhez azáltal, hogy a pedagógusok ezzel a demokratikus eszközzel élve méltó anyagi elismerést és megfelelő munkafeltételeket harcolhatnak ki. 

Amennyiben a rendelkezések hatályba lépnek, jelentősen gyengül a pedagógusok érdekérvényesítő képessége, és emiatt várhatóan még többen elhagyják a pályát, még kevesebben választják a pedagógus hivatást, így a pedagógushiány tovább nő, a pedagógusok túlterheltsége egyre elviselhetetlenebbé válik. Ez nem csupán a pedagógustársadalom belügye, hanem az egész magyar társadalom tragédiája, mely közvetlenül érinti a családokat is. 

A rendelkezés következtében a gyerekek nem kapják meg az őket megillető színvonalas oktatást és nevelést, nem érzik jól magukat az iskolákban és óvodákban, csökken az esélyük a továbbtanulásra, a hátrányos helyzetből indulók és problémákkal küszködők pedig még kevesebb esélyt kapnak. A pedagógusok sztrájkjoga valamennyiünk közügye, amelytől nemzetünk jövője függ.

Kívánatos lenne, hogy a pedagógusok a sztrájk eszközének alkalmazása nélkül is megfelelő megbecsülésben részesüljenek, de az elmúlt évek tapasztalatain alapuló sajnálatos tény, hogy sem a pedagógusok, sem a szakértők és a szülők jelzései nem bizonyultak elegendőnek; a tárgyalásos út a sztrájk érdekérvényesítő eszköze nélkül nem hozott eredményt. A pedagógushiány és a túlterheltség már most is mindennapi szenvedést okoz a gyerekeknek és a családoknak is, mint ahogy az a Szószóló a gyerekekért online figyelemfelhívó akciónk több ezer szöveges szülői és pedagógus visszajelzéséből is jól kiolvasható."

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.