3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Publicus Intézet a nemzeti konzultáció megítéléséről készített most felmérést. 

A szuverenitásvédelminek titulált nemzeti konzultációról megkérdezett emberek 26 százalék véli úgy, hogy tényleg az emberek véleményére kíváncsi a kabinet – derült ki a Publicus Intézetnek a Népszavának készített felméréséből.

Az adatgyűjtést, mint célt az ellenzékiek háromnegyede mellett a bizonytalanok fele és a kormánypártiak valamivel több mint ötöde jelölte meg indokként.

Nem mindenki dől be a kérdőívnek. Fotó: Depositphotos
Nem mindenki dől be a kérdőívnek. Fotó: Depositphotos

A immár 13. nemzeti konzultációt novemberben indította el a kormány: töbek között szóba kerül benne a rezsicsökkentés, a kamatstop, a migránsok, Ukrajna, a gyermekvédelmi törvény, a külföldi beavatkozás a hazai választásokba, mindez persze ádáz brüsszelezés közepette, a legfőbb ellenségnek beállítva az Európai Uniót. Mindezt az országot elárasztó Ne táncoljunk úgy, ahogyan ők fütyülnek szlogenű kékplakát-kampánnyal megtámogatva. Utóbbiakon az Európai Bizottság elnöke, illetve Soros György fia szerepel.

A nemzeti konzultációról egyébként épp ezen a héten kérdeztük meg mi is az Utca emberét:

A kutatás rámutat még arra is, hogy:

  • A megkérdezettek 50 százaléka szerint a legújabb, szuverenitásvédelminek titulált nemzeti konzultáció legfőbb célja, hogy a kormány adatokat gyűjtsön a választókról, és csak 26 százalék véli úgy, hogy tényleg az emberek véleményére kíváncsi a kabinet. 
  • Az adatgyűjtést, mint célt az ellenzékiek háromnegyede mellett a bizonytalanok fele és a kormánypártiak valamivel több mint ötöde jelölte meg indokként.
  • A kormánypártiak háromnegyede szerint valós problémákról szól és pontosan megfogalmazott a konzultációs kérdőív, az ellenzékieknek viszont ugyanekkora hányada jelentette ki, hogy súlyosan eltorzított, valótlant állító kérdésekre vár választ a hatalom. A bizonytalanok fele is utóbbiakhoz hasonlóan gondolkodott.
  • Az összes megkérdezettnek kevesebb, mint ötöde érezte úgy, hogy a konzultáció végeredménye valós képet fest majd az emberek véleményéről. Persze a kormánypártiaknak csaknem háromnegyede ebbe a csoportba tartozott, az ellenzékieknek viszont csak 6, a bizonytalanoknak pedig mindössze 22 százaléka osztotta ezt a nézetet.
  • A nemzeti konzultációt, mint a kormány által immár bevettnek mondható gyakorlatot amúgy a megkérdezettek 39 százaléka támogatja, 60 százalék viszont elutasítja, ami azt mutatta, hogy még a Fidesz-KDNP-sek sem értenek maradéktalanul egyet vele. Annak tükrében pedig, hogy megtudták, mennyibe kerül egy-egy ilyesfajta kérdezősködés az adófizetőknek, már csak az összes válaszadó negyede támogatta, több, mint 70 százalék viszont elutasította a konzultációt .
  • Folyamatosan javul a kormány megítélése a Publicus felmérése alapján: míg szűk fél éve 76 százalék gondolta úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok az országban, jelenleg ez már „csak” 62 százalék. Ráadásul 24-ről 36 százalékra nőtt az elégedettek aránya. 

Mindeközben aHang nevű szervezet és az Egységes Diákfornt 13 ezer üres nemzeti konzultációs kérdőívet gyűjtött össze néhány nap alatt. Az akcióval arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy inkább az oktatás, az egészségügy vagy az akkumulátorgyárak ügyéről kellene kérdezni az embereket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!