2020. május 27. 13:21

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma benyújtotta az Országgyűlésnek a köznevelési törvény módosítására vonatkozó javaslatát, amelynek középpontjában a pedagógusok fokozott védelme áll. Kérdés, hogy működőképes lesz-e? 

A tegnap benyújtott köznevelési törvény módosítása így kezdődik: "az állam – az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv közreműködésével – biztosítja, hogy a pedagógus és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben alkalmazott személy munkáját biztonságos, emberi méltóságát, személyhez fűződő jogait tiszteletben tartó, nyugodt körülmények között végezhesse.”

Jó-e rendvédelmi erők jelenléte az iskolákban? Fotó: Pixabay Jó-e rendvédelmi erők jelenléte az iskolákban? Fotó: Pixabay

Kérdés, hogy egy rendvédelmi szervezet, melynek tagjai adott esetben személyesen ott is lennének az iskolákban, mennyiben tudja szolgálni az iskola oktató-nevelő munkáját? Korábbi cikkünkben, melyben az iskolai agresszióra mutattunk egy megoldást, épp azt elemeztük a Békés Iskolák szakértőjével, hogy sem a gyerekekre, sem a pedagógusokra nézve nem igazán lenne pozitív hatással egy rendvédelmi személy, sőt, igazából épp az ellenkező hatást is válthatják ki. Az iskolarendészetek felállítása a személyiségi jogok szempontjából is aggályos. 

A módosítás arra is kitér, hogy a "Nat-ban foglaltak érvényesülését a kerettantervek biztosítják". Az a bizonyos Nat, amely sokaknál kritikát és ellenvéleményt szült. Azt pedig még nemigen lehet tudni, hogy a koronavírus-járvány alatti digitális távoktatás mennyire hagyott időt és energiát a pedagógusoknak a helyi kerettantervek kidolgozására.

A törvénymódosítás viszont tartalmazza a 2020 szeptemberétől valamennyi tanuló számára teljesen ingyenes tankönyvellátás biztosításához szükséges jogszabályi módosításokat is, valamint kibővíti az alapfokú művészetoktatásra ingyenesen jogosult sajátos nevelési igényű tanulók körét.

 A nemzetiségi önkormányzatok kérésére a nemzetiségi oktatást szolgáló intézményrendszer egy új intézménytípussal egészül ki, a kiegészítő nemzetiségi óvodával.

A pedagógusok végzettségi követelményei nem változnak, de az erre vonatkozó rendelkezések a jövőben nem a törvényben, hanem kormányrendeletben kapnak majd helyet. A pedagógusképzés átalakulása miatt ugyanis a hatályba lépése óta eltelt 8 évben 7 alkalommal kellett módosítani a nemzeti köznevelésről szóló törvény mellékletét, a jövőben a technikai módosításokat elegendő lesz kormányrendeletben átvezetni - indokolt az EMMI.

A most benyújtott javaslat rendezi a köznevelés és a szakképzés szétválása kapcsán még fennmaradt egyes részletkérdéseket, így például a művészeti szakgimnáziumok működését - közölték.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.