5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Újabb mélypontot ért el a magyar minimálbér értéke az Európai Unión belül - derül ki a legfrissebb adatokból. A hazai kötelezően fizetendő legkisebb bér a felzárkózás helyett a leszakadás útján ténfereg. 

Szokásához híven az év első heteiben frissíti az Eurostat a tagállami minimálbérekre vonatkozó statisztikáját, és ez idén sem történt másként. Anélkül, hogy előre spoilereznénk, eláruljuk: néhány hónappal ezelőtti cikkünkben igazunk volt, ilyen csúnya képet még nem mutatott a szóban forgó adatsor. 

Tehát az Eurostat friss adatai alapján idén év elején a magyar minimálbér átszámítva 578,74 euró volt, ami a kötelezően fizetendő legkisebb bérrel rendelkező tagállamok sorában a második legalacsonyabb. Egyedül Bulgáriában dolgoznak a magyar összegnél kevesebbért az érintett dolgozók, 398,81 eurót. 

A helyezésünk önmagában is elkeserítő, ám az összképet csak tovább rontja az a tény, hogy egy évvel ezelőtt még három országot is magunk mögé tudtunk utasítani az EU-n belül: Romániát, Lettországot és Bulgáriát. 

Szégyenpadon a magyar minimálbér. Fotó: Privátbankár
Szégyenpadon a magyar minimálbér. Fotó: Privátbankár

Aztán tavaly elszabadult az euró/forint jegyzése - magyarán látványos és durva gyengülésnek indult a hazai fizetőeszköz a közös valutával szemben, melynek eredménye az lett, hogy a magyar minimálbér euróban számolva már szinte a fasorban sincs. 

Figyelmes olvasóinknak mostanra már feltűnhetett egy fontos fejlemény is, nevezetesen, hogy a román minimálbér leelőzte a magyart az elmúlt egy évben. A friss adatok szerint átszámítva 606,12 euróért végzik munkájukat a keleti szomszédunk minimálbéres dolgozói - szemben a hazai 578 euróval. A román fizetés előzése azonban csak részben magyarázható a forint lendületes tavalyi gyengülésével. A hazai döntéshozókkal párhuzamosan ugyanis az elmúlt években Románia is a bérek - ez esetben a minimálbér - felzárkóztatása mellett döntött. Jól látszik ez az alábbi grafikonon is, mely szerint 2018-tól kezdve a szomszédban érvényes mindenkori minimálbér egész szorosan a hazaival egy szinten mozgott már, hogy aztán tavaly ettől a szinttől elrugaszkodva elkezdje le is hagyni az idehaza érvényes összeget. 

Érdemes megjegyezni, hogy miközben 2022-ben a román és a magyar minimálbér között 2,3 százalékos differencia volt, idén ez már 4,7 százalék lett. 

Ami egyébként a rangsor élvonalát illeti, ott is történt némi változás. Noha változatlanul Luxemburg áll az élen 2387 euróval (átszámítva több mint 900 ezer forinttal), mögé a tavalyi ötödik helyről felzárkózott Németország 1987 euróval. A dobogó harmadik fokára pedig Belgium csúszott le 1955 euróval. Egyébként 1900 eurót is meghaladó minimálbér van ezeken kívül Hollandiában és Írországban. 

A nettót viszik haza a dolgozók

Annak kapcsán, hogy a román minimálbér bruttóban megelőzte a magyart, érdemes megvizsgálni, vajon nettó összegben is megállja-e a helyét ez a kijelentés. Romániában 2018 óta a dolgozókra hárul teljes egészében a 35 százalékos társadalombiztosítási járulék, így már ez önmagában magasabb a hazai elvonás 33,5 százalékos szintjénél. 

Ám ennek ellenére is, míg a magyar nettó minimálbér az idei évtől 152 950 forintra emelkedett, keleti szomszédunkban egy minimálbéres dolgozó 157 ezer forintot kap kézhez a munkája után. 

Vagyis nettóban is már meghaladta a román minimálbér a hazai bérszintet. 

...és ráadásul jóval többet is ér

Az Eurostat nemcsak bruttóban, nemzeti valutában, de vásárlóerő-paritáson véve is listázza a tagállamok minimálbéreit. Ebből az aspektusból nézve viszont nagy meglepetés nem történt idén, hiszen a teljes rangsorban hátulról a hatodik helyet foglalja el Magyarország 947,91 euróval, ami megegyezik a cseh adattal. 

A régiónk (V4 és Románia) vonatkozásában pedig a mezőny második feléhez tartozunk, ahogy az az alábbi grafikonon is látható. Azonban a keleti szomszéduk hazainál alacsonyabb árszínvonala miatt a román minimálbér vásárlóereje már 2018-ban meghaladta a magyarét és azóta is stabilan tartja a 15 százalék körüli előnyét. 

A teljes rangsor élén egyébként itt Németország átvette a vezetést Luxemburgtól, mivel a német minimálbér vásárlóerőn számítva 1843 eurót ér szemben a luxemburgi 1750 euróval. 

Tehát hiába a lendületes forintban számolt emeléseket már évek óta Magyarországon, a hazai fizetőeszköz folyamatosan gyengülő trendje, valamint a régiós országok bérfelzárkóztató politikája miatt nemzetközi összehasonlításban egyre kisebb összeget képvisel a magyar minimálbér. Ez persze bizonyos szempontból kedvező is lehet az Orbán-kormány számára, hiszen mint azt több hasonló témájú cikkünkben már szintén leírtuk: a beruházási helyszínek kiválasztásakor az egyik szempont a nemzetközi vállalatok számára az adott ország bérszínvonala. Így pedig látva ezt a rangsort is arra a következtetésre juthatnak, hogy egyre olcsóbbá válik a magyar munkakerő. Igaz, emellett még számos más szempontot is figyelembe vesznek, mint például az adózási környezetet, gazdaságpolitikát, infrastruktúrát. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!