<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p


			
		
		


		
		

Kedden az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nemzetközi kötvényaukciót tartott, mely keretében 10 és 30 éves papírokat bocsátottak ki. Ekkora mennyiségben korábban egy nap alatt még soha nem értékesített Magyarország devizakötvényeket. Ráadásul szerdán újabb, ezúttal 1 milliárd euró értékű, 7 éves kötvények eladására szervezett aukciót az ÁKK, amelyeket kora délutánig jelentősen túljegyeztek, több mint 4,5 milliárd euró értékben érkeztek ajánlatok. E kibocsátások kérdéseket is felvetnek.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfői közleménye előrevetítette, hogy hamarosan komolyabb devizakötvény-kibocsátásra kerül sor. Akkor ugyanis azt közölték, hogy az ÁKK módosította a 2021. évi finanszírozási tervét. Ennek értelmében legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvényt dob piacra, a befolyó összeget pedig három célra kívánja fordítani:

1. az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előlegkifizetés esetleges csúszásának áthidalására,

2. egyes 2021-es évi kormányzati kiadásokra,

3. a 2022-es költségvetési hiány részben előfinanszírozására.

A kötvénykibocsátásra nem is kellett sokat várni, hiszen arra már másnap, azaz kedden sor került. Ennek keretében 10 és 30 éves dollárkötvényt bocsátott ki az ÁKK. Ennek során ugyan az egy nappal korábbi maximális 4,5 milliárd eurónyi keretet nem használták ki, ám így is rekord született, hiszen a teljes értékesített mennyiség 4,25 milliárd dollár lett - ekkora mértékben pedig korábban soha nem bocsátott ki egy nap alatt Magyarország kötvényeket.

Ráadásul Varga Mihály szerda délelőtti bejelentésének megfelelően ma újabb kibocsátásra is sor került, ezúttal eurókötvényt értékesít az állam. Az 1 milliárd euró értékben felajánlott mennyiségre kora délutánig jelentős, több mint 4,5 milliárdos túljegyzés érkezett. Ám e nagy kereslet ellenére sem mehet az értékesítés 1 milliárd euró fölé az előzetesen bejelentett maximális keret miatt.

A mostani aukciók kapcsán vannak pro és kontra is érvek, hiszen a döntés egyrészt szembemegy az államadósság-kezelés elmúlt évek stratégiájával, másrészt viszont a kötvényeket viszonylag jó kondícióval értékesítették, így a forrásbevonás kedvezőnek tűnik. A Portfolió írása szerint ugyanis a 10 éves kötvény esetén a hozamfelár a hasonló futamidejű amerikai állampapírokhoz képest 100 bázispont, ami 2,29 százalékos hozamot biztosít.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.