2p

Mikor és milyen mértékű kamatcsökkentés lenne a megfelelő, itthon és külföldön? Erre kereste a választ Bod Péter Ákos legfrissebb írásában.

A számunkra fontos nagy jegybankok, valamint a térségünk jelentősebb nemzeti bankjai (cseh, lengyel, román) hasonló feladványt kaptak: mikor és milyen mértékű kamatcsökkentés lenne a megfelelő? - teszi fel a kérdést a Klasszis Média Lapcsoport állandó külső szerzője, Bod Péter Ákos laptársunk, a Privátbankár oldalán péntek reggel megjelent írásában.

A volt jegybanelnök, közgazdász, egyetemi tanár úgy véli, ha a meghatározó jegybankok minden javuló jel ellenére óvatosak, a vártnál később lépnek és talán kisebb mértékben enyhítenek a kondíciókon, akkor a magyar jegybank sem engedhet a sürgetésnek. Különösen azért nem, mert a hazai inflációs pálya őszi gyors megereszkedése egyáltalán nem garantálja a dezinfláció folytatódását. Sőt inkább az várható, hogy költségokokból, árazási mechanizmusok miatt az év közepén ismét jelentős havi áremelkedések lépnek fel.

Ilyen körülmények között a kamatcsökkentési ütem lassítása, az év közepén a leállás a legészszerűbb monetáris pálya. Ahhoz is az kell, hogy ne lépjen fel további váratlan kedvezőtlen fejlemény. Kormánytagok beszélhetnek lendületes tervekről, de az ilyen deklarációk nem az üzleti világ szereplőinek szólnak választási évben - írja Bod Péter Ákos.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!