4p

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon melyik európai országban van a legjobb dolga a női munkavállalóknak. Egy elemzés nem is annyira meglepő eredményre jutott. 

A női munkavállalók helyzete – általános megbecsülésük, gyermekvállalás alatti ellátásuk és visszatérésük, vezetői pozícióba kerülésük – világszerte fontos és érzékeny téma, ami országonként, régiónként vagy akár kontinensenként eltérő jellegű kérdéseket és problémákat vethet fel. 

Amint arról az Euronews is beszámolt, a Reboot Online marketing ügynökség arra vállalkozott, hogy elemezze, vajon munkavállalás szempontjából melyik európai ország lehet a legideálisabb a nők számára. Összesen 32 országból gyűjtöttek 16 és 65 év közötti női munkavállalókkal kapcsolatos adatokat – egyebek mellett a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetétől (EIGC) és a Világgazdasági Fórumtól.

Egyes európai országokban kivételesen jó helyzetben vannak a női munkavállalók
Egyes európai országokban kivételesen jó helyzetben vannak a női munkavállalók
Fotó: Depositphotos

Ezek összesítéséből az derült ki, hogy Európában Norvégia a női munkavállalók mekkája, mert csekély a férfiak és nők közötti bérszakadék, és igazságosak a gyermekvállalással kapcsolatos szabályozások és jutattások: a kismamáknak 19 hét fenntartott szabadság jár, ez idő alatt pedig a bérük 80 százalékát kapják meg. Mindemellett viszonylag magas a vezető beosztású nők aránya: szép számmal akadnak közöttük a legnagyobb, tőzsdén jegyzett vállalatok vezérigazgatói, igazgatósági tagjai. Az EIGC friss kutatása szerint 2023-ban Norvégiában a felsővezetői pozíciók 56 százalékát töltötték be férfiak. Számszerűsítve összesen 81 nő dolgozott vezetői pozícióban. 

Ami a férfiak és nők közötti bérszakadékot illeti: noha a Világgazdasági Fórum legutóbbi Global Gender Gap Index jelentése szerint egyetlen országban sem valósult meg a nemek közötti teljes teljes bérparitás, Norvégia 88 százalékkal igen jó eredményt ért el. A skandináv országot csak Izland előzte meg 90 százalékkal. 

Ahol a legjobban megbecsülik a nők munkáját

Az elemzésnél figyelembe vett tényezők és adatok alapján a listavezető Norvégia a megszerezhető maximális 10 pontból 7,1-et kapott. Ezt követte Izland 6,5 ponttal, míg Hollandia 5,49, Finnország pedig 5 pontot ért el.

Az eredmény egyébként összhangban van a Világgazdasági Fórum hasonló, témában végzett kutatásának összegzésével, amely szerint az észak-európai országokban a munkáltatók odafigyelnek a női munkavállalókra, és értékelik őket.  

Egyenlőség a munkaerőpicon: egyelőre csak álom

Az uniós országokban dolgozó nők munkaerőpiaci helyzetének javítására számos törekvés irányult és irányul ma is: az Európai Bizottság 2020-2025-ig meghatározott uniós stratégiájában egyebek mellett a nemek között bérszakadék megszüntetését és a különféle gazdasági ágazatokban való egyenlő részvételét tűzte ki célul. Az Európai Parlamentben 2022-ben elfogadott törvény alapján pedig a tőzsdén jegyzett nagy, uniós vállalatoknak 2026 közepétől biztosítaniuk kell, hogy a nem ügyvezető igazgatósági tagjaik legalább 40 százaléka nő legyen. 

Mi a helyzet Magyarországon?

Az Eurostat adatai szerint 2022-ben a férfiak és nők között bérkülönbség Magyarországon 17,5 százalék volt. A rendelkezésre álló adatok alapján a bérszakadék az észteknél volt a legnagyobb: 21,3 százalék, és Luxemburgban a legkisebb: 0,7 százalék. A magyarországihoz hasonló helyzetet rögzítettek Szlovákiában, Németországban, Csehországban és Lettországban. 

Meglepő ugyanakkor, hogy a csúcstechnológiai ágazatokban foglalkoztatott nők száma Magyarországon kiemelkedően magas. Az Eurostat adataiból az derül ki, hogy a NUTS 2 régiók között – vagyis a minimum 800 ezres, maximum 3 millió lakosú közigazgatási egységek esetében – a Nyugat-Dunántúl régió a csúcstartó 50,2 százalékkal. (Ez az arány a görögországi Thesszália régióban például mindössze 8,3 százalék). Hasonlóan magas volt a csúcstechnológiai ágazatokban a női foglalkoztatási arány Észak-Magyarországon is (48,1 százalék).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!