4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint a hazai forgalomban lévő készpénz állománya március végén rekordot döntött, feleslegesnek tűnik külön bebetonozni a kápé használatának alkotmányos védelmét.

Néhány hete a kormányfő mihazánkos nyomásra kilátásba helyezte, hogy a készpénz alkotmányos védelmét  beveszik az alaptörvénybe. Akkor (még) javában dúlt a pedofilbotrány, Novák Katalin már lemondott a köztársasági elnöki posztjáról, miközben már berobbant Magyar Péter. Így akár figyelemelterelésnek is lehetetett tekinteni az ellenzéki padsorokban ülő, ám azért a kormánnyal láthatóan nem mindenben vitatkozó Toroczkai László berzenkedését.

Jogtalanul is rekordot döntött
Jogtalanul is rekordot döntött
Fotó: Depositphotos

Amit persze nemcsak a közbeszéd tematizálásának a megváltozása ihlethetett, hanem az is, hogy a bankok a két év alatt több mint 30 százalékos inflációt lekövetve, valóban testesebb díjemeléseket jelentettek be. Ugyanúgy, ahogyan tette azt még sok más szolgáltató is, például a távközlési cégek.

Így viszont egy csapásra két „legyet” is lehetett ütni: elterelni a figyelmet a belpolitikai viharokról, valamint ismét nekimenni a „gaz” bankároknak.

Ép ésszel nem lehet felfogni, hogy Toroczkai mellett pont akkortájt ki a fenét foglalkoztathatott a készpénz alkotmányos védelme. Ami egyébként egyáltalán nincs veszélyben. Hiszen aki akarja, kp-ben tarthatja a nála szabadon lévő, átmenetileg feleslegessé vált összegeket. Aki meg szeretné, hogy azok nem értékelődjenek le a több mint negyedszázados rekordot jelentő, közel 26 százalékról ugyan már csak a bázishatás miatt is jelentősen, 4 százalék alá csökkent, de bármikor újra növekedni képes hazai infláció miatt, az bankbetétbe, vagy az azoknál magasabb kamatot fizető, ám gyakorlatilag ugyanolyan biztonságos állampapírokba teheti (miközben a kockázatoktól vissza nem riadók a részvényekkel, arannyal, netán a kriptóval is megpróbálkozhatnak).

Persze az a szabály azért nem megkerülhető, hogy a vállalkozások egymás közötti ügyleteik pénzügyi elszámolása (értsd: a számlák kifizetése) bankszámlákon történjen. De ez mindannyiunk érdeke. Ezáltal ugyanis átláthatóbb lesz a pénzmozgás, ergo csökken a korrupció lehetősége, ami egyebek mellett – hogy azt a bizonyos big picture-t is felfessük – a brüsszeli bürokraták szívét is meglágyíthatja. Akik a Covid miatt gründolt alapból Magyarországnak járó 30 milliárd euróból még pont a jogállamiság lábbal tiprására hivatkozva visszatartott 20 milliárdot is elérhetővé tehetik. Amiből aztán a kormány ösztönözheti a GDP növekedését, elérve az eleinte 4, majd 3, de most már csak 2,5 százalékra redukálódott gazdasági gyarapodási álmait.

Azt, hogy a készpénzhasználat jogának alaptörvénybe helyezése mennyire felesleges, az MNB adatai a napnál is világosabban tükrözik. Bár tavaly júliusban a hazai forgalomban lévő kápé-állomány visszaesett az orosz-ukrán háború kitörése előtti szintre, ami azt jelenti, hogy benézett 8 ezer milliárd forint alá, azt követően ismét lassú, de biztos emelkedésnek indult.

Paradox módon éppen akkor lódult meg leginkább, amikor a Mi Hazánk vezére fókuszba állította a témát. Az év második hónapjának végén közel 230 milliárd forinttal több készpénz volt forgalomban, mint január végén. S itt nem volt megállás, a növekvő trend márciusban is folytatódott. Olyannyira, hogy a hazai forgalomban lévő készpénz értéke történelmi rekordot döntött, az a múlt hónap végén 8401,3 milliárdra rúgott.

Kérdés, ezek után is gondolja-e bárki szerte e hazában, hogy az alaptörvénybe kell foglalni a készpénz alkotmányos védelmét. Vagy visszatérhetünk-e azokhoz a témákhoz, amelyek vélhetően most mindenkit foglalkoztatnak. Mindenekelőtt ahhoz, valóban manipuláltatott-e ügyészségi iratokat – elkövetve ezzel bűncselekményt – Orbán Viktor propagandaminisztere, Rogán Antal.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!