<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.

  • Vlagyimir Putyin szombaton aláírta azt az új törvényt, amely szerint azok az orosz katonák, akik megtagadják a harcot, dezertálnak, nem engedelmeskednek vagy megadják magukat az ellenségnek akár 10 évig terjedő büntetésre is számíthatnak. A törvényt a hét elején hagyta jóvá az orosz parlament.
  • Oroszország védelmi miniszterhelyettesét, Dmitrij Bulgakovot, aki az ukrajnai invázió kezdete óta a katonai logisztikáért felelt, menesztették posztjáról. Helyére Mihail Mizsincev vezérezredes, a Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője került, aki Mariupol orosz ostromát felügyelte.

Egy ortodox pap megáldja az újonnan érkezőket egy volgográdi toborzó központban 2022. szeptember 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, valamint négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régióban népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történő csatlakozásról. Fotó: MTI/APEgy ortodox pap megáldja az újonnan érkezőket egy volgográdi toborzó központban 2022. szeptember 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, valamint négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régióban népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történő csatlakozásról. Fotó: MTI/AP

  • Az iráni minisztérium szóvivője, Nasszer Kanáni "azt tanácsolta" Ukrajnának, hogy "tartózkodjon attól, hogy harmadik felek befolyásolják, akik a két ország közötti kapcsolatok rombolására törekszenek". A nyilatkozatra azt követően került sor, hogy Ukrajna pénteken megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Iránnal, és megfosztotta nagykövetét akkreditációjától, miután "barátságtalannak" nevezte az orosz erők drónokkal való ellátásáról szóló teheráni döntést.
  • Az Európai Tanács elnöke szerint Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt. Charles Michel sürgette Európát, hogy mutasson "nyitottságot azok felé, akik nem akarják, hogy a Kreml instrumentalizálja őket" - írja a Politico. A megjegyzések Michel pénteki, az ENSZ New York-i közgyűlésén elhangzott beszédét követően, és az uniós nagykövetek hétfői, az EU integrált politikai válságkezelésének (IPCR) keretében tartandó kulcsfontosságú találkozója előtt hangzottak el. „Elvben úgy gondolom, hogy ... az Európai Uniónak [be kell] fogadnia azokat, akik politikai véleményük miatt veszélyben vannak. Ha Oroszországban az emberek politikai véleményük miatt vannak veszélyben, mert nem követik a Kreml őrült döntését, az Ukrajna elleni háborút, akkor ezt figyelembe kell vennünk.”

  • Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek állítólag több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre. Az Oroszországból Finnországba tartó határátlépők száma is megduplázódott az elmúlt napokban a múlt héthez képest.
  • Ukrajnából újabb részletek látnak napvilágot az éjszakai támadásokról. Pavlo Kijrilenko, a donyecki terület kormányzója szerint pénteken két civil meghalt Donyeck térségében, három ember pedig megsebesült. Az orosz erők az orosz határ közelében lévő településeket is lőtték. Kupjan körzetben öt ember sérült meg a lövedékektől, köztük két, 10 és 17 éves gyerek.
  • Az orosz hatóságok a megszállt Zaporizzsjai és Herszon régiókban az ukrán védelmi minisztérium szerint állítólag megkezdték a sorozási értesítések kiosztását és a hadköteles korú férfiak mozgósítását, akik "lemondtak az ukrán állampolgárságról és az orosz föderáció útlevelét kapták".
  • Volodimir Zelenszkij azt mondta a megszállt területeken élő ukránoknak, hogy bújjanak el az orosz mozgósítás elől, ne vegyék át a behívóleveleket, és jussanak el az Ukrajna által felügyelt területre. Ha azonban mégis besorozzák őket az orosz hadseregbe, Zelenszkij arra kérte az embereket, hogy mentsék az életüket, és segítsenek Ukrajna felszabadításában.
  • Az orosz erők valószínűleg megpróbálják megtámadni az ukrajnai gátakat, hogy elárasszák az ukrán katonai átkelőhelyeket védekezésképpen a harctéri kudarcokat követően - közölte a brit hírszerzés. A védelmi minisztérium legutóbbi napi tájékoztatójában azt mondta, hogy a csapások "a sérült gátak és a harci területek közötti távolság miatt valószínűleg nem okoztak jelentős fennakadást az ukrán műveletekben".
  • Az ENSZ közölte, hogy nyomozói arra a következtetésre jutottak, hogy Oroszország háborús bűnöket követett el Ukrajnában, beleértve a polgári területek bombázását, számos kivégzést, kínzást és szexuális erőszakot. A három független szakértőből álló csoport kezdeti vizsgálatokat indított Kijev, Csernyihiv, Harkiv és Szumi régiók területeit vizsgálva, ahol "megdöbbentette őket a kivégzések nagy száma a felkeresett területeken", valamint a testeken gyakran látható "kivégzések látható jelei, például hátrakötött kezek, fejlövések és átvágott torkok".

(via The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.