4p

Az Országgyűlésben ülő 199 képviselőből 25-en vallották be azt, hogy valamilyen különleges vagyontárgy gazdái. Hiába látni több politikust is értékes karórákkal, ezeknek szinte nyoma sem akadt a nyilatkozatokban.

Miután január 31-i határidővel közzétették vagyonnyilatkozataikat az Országgyűlés tagjai, kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen jelentősebb ingóságokat tüntettek fel a képviselők a leadott dokumentumokban autóikon kívül – az ott látottakat ebben a cikkünkben összegeztük:

Akadt, aki bevallotta, hogy Breitling-tulajdonos. Fotó: Depositphotos
Akadt, aki bevallotta, hogy Breitling-tulajdonos. Fotó: Depositphotos

Olvasnak

A képviselők legkedvesebb nagyobb értékű vagyontárgyának ezúttal is a könyvgyűjtemények bizonyultak, összesen 10-en jelezték, hogy könyvtárt rendeztek be otthon – igaz, a Novák Előd-Dúró Dóra házaspár esetében nyilvánvalóan nem külön-külön gyűjtögetik ezeket. De nézzük részletesen, hogy mekkora könyvgyűjteményt mondhatnak magukénak a politikusok:

  • a Mi Hazánk már említett két politikusa, a házaspár Dúró Dóra és Novák Előd egy 2000 kötetes könyvtárat tart fent,
  • a fideszes Fazekas Sándor folyamatosan bővülő könyvtára már 9200 kötetnél jár saját bevallása szerint,
  • a szintén fideszes Németh Zsolt már több mint 5000 kötetet halmozott fel,
  • az LMP-s Keresztes L. Lóránt 2200 könyvet gyűjtött már össze,
  • míg a DK-s Petrovszki László kifejezetten politológiai és politikai kötetekből szerzett be 2700-at.

A könyvtáraikat számszerűsítő képviselők mellett akadtak többen is, akik csak említés szintjén jelezték, hogy jelentősebb gyűjteményük van, ide tartozik a DK-s Oláh Lajos, a fideszes Lezsák Sándor, valamint a szintén kormánypárti Kovács Zsolt is, aki bevallása szerint 1986 óta gyűjt könyveket és pecséteket.

Festmények, szobrok

Túlzott részletekbe kevés képviselő bocsátkozott az otthon tartott képzőművészeti alkotásairól, a legnagyobb létszámban, összesen 34 darab festményt és szobrot a KDNP-s Aradszki András őrizget. Azon honatyák közt, akik részletesebben is bemutatták a kedvenceiket, így alakult a lista.

A fideszes Kiss János saját bevallása szerint kortárs magyar grafikákat és festményeket gyűjtött össze, míg az LMP-s Ungár Péter egy ef. Zámbó István festményt kapott ajándékba 2021-ben – a kortárs magyar zenész és művész alkotásai például a Magyar Nemzeti Galériában is megtalálhatók. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szintén ajándékba kapott egy festményt még fiatalként, ez Szász Endre ’Paragrafus’ című műve.

Novák Előd és Dúró Dóra ezen a ponton külön kategóriát érdemel, ugyanis vagyonnyilatkozatukban két furcsaságot is találtunk. Dúró ismét feltüntetett egy Horthy-szobrot, ez minden bizonnyal az a példány, amely az Országházban található dolgozószobájában pihen, míg férje beújított egy eredeti huszárkardot a 2023-as évben.

A legrészletesebb gyűjtemény

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó igazi műkedvelőnek tűnik, vagyontárgyának népes listáján szerepelnek antik órák, nagy történelmi alakok levelei (például Széll Kálmán), valamint például a Magyar Érdemrend nagykeresztje is:

Részlet Nyitrai Zsolt vagyonnyilatkozatából.
Részlet Nyitrai Zsolt vagyonnyilatkozatából.

Bútorok

A legkülönlegesebb bútor tulajdonosa nem más, mint Lázár János, aki Gróf Széchenyi Zsigmond karosszékét tüntette fel vagyonnyilatkozatában. Antik bútorai azonban nemcsak az építőipari és közlekedési miniszternek akadtak, hiszen Semjén Zsolt ajándékba kapott néhány darabot, míg Fónagy János a már említett 1980-as hagyatékban egy írószekrényt és szalongarnitúrát is kapott.

Hol vannak a milliós karórák?

Amikor a 2022-es vagyonnyilatkozatok alapján először összesítettük a képviselői vagyontárgyakat, az egyik legfeltűnőbb jelenség az volt, hogy bár minden különösebb nehézség nélkül találhatók képek kormánypárti és ellenzéki alakokról is méregdrága óráikkal, ezeknek továbbra sem igazán van nyoma a nyilatkozatokban.

A 2023-as évre vonatkozó dokumentumokban mindössze hárman vallottak erről. A fideszes Láng Zsolt konkrét típust nem, csak órákat nevezett meg, párttársa, Nyitrai Zsolt viszont ismét feltüntette, hogy egy 1942-ből származó Breitling kronográf tulajdonosa, amelyet 2006-ban vásárolt meg. Szintén egy Breitling darabot visel az MSZP-s Vajda Zoltán is, ajándékba kapta 2005 környékén.

Ami biztos: legyen szó akár a meglehetősen szegényes feltüntetett óraválasztékról, akár arról, hogy a millió feletti átlagfizetéseket kereső politikusok döntő többsége nem rendelkezik nagyobb értékű ingósággal, mindenképpen felmerül a kérdés – vajon hány értéktárgy rejtőzik házastársak és gyermekek nevére írva?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!