TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Mert a KSH nem vesz figyelembe minden adatot.

A kereseti adatokról közölt elemzést a 24.hu, bemutatva, hogy a hivatalos statisztikában szereplő átlagkeresethez képest valójában mennyi lehet a nemzetgazdasági átlag. Előre lelőjük a poént: mivel a Központi Statisztikai Hivatal nem veszi figyelembe a teljes munkaerőpiaci adatbázist - például az 5 fő alatti foglalkoztatókat - ezért a lap szerint a bérstatisztika nem ad teljes képet a valós fizetésekről.

 

Számításuk szerint - melyben hagyatkoztak a GKI kutatásaira is - júliusban nem is 401 800 forint volt az átlagkereset, hanem 60 ezer forinttal kevesebb, 341 530 forint.

Mint említettük, ennek egyik oka, hogy a KSH csak a 5 fő feletti foglalkoztatók adatait veszi figyelembe. Holott tavaly óta már elérhető a számukra a NAV - kereseti bevallásokon alapuló - szélesebb adatbázisa is. A másik torzító tényező a részmunkaidősök keresete. Márpedig a mostani válság alatt ennek súlya nagyobb lett a munkaerőpiacon, sok cég döntött a munkaidő csökkentéséről a túlélés reményében.

Szakértők várakozása szerint az év második felében még tovább nőhet a különbség, mivel a nagyobb teherbírással és tartalékkal rendelkező cégek még nem lépték meg a legfájóbbakat az üzletmenet megőrzése érdekében, de ha a válság elhúzódik, akkor ebben a körben is sor kerülhet a részmunkaidős foglalkoztatás kiterjesztésére.

Azzal, hogy mekkorák is valójában a magyar bérek, és hol lehet a valódi középérték, egyebek mellett ebben a cikkben is foglalkoztunk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.