2019. június 9. 12:22

Jövőre megszünteti a kormány az egyszerűsített vállalkozási adót (eva), ami azt jelenti, hogy több mint 18 ezer vállalkozás komoly számolgatások elébe néz a következő hónapokban. Kalkulátorunk segíthet Önnek a döntésben.

A jövő évi adócsomag egyik pontja szerint jövőre megszünteti a kormány a 2003-ban bevezetett egyszerűsített vállalkozási adót (eva). Ezzel kapcsolatban a Pénzügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy minden érintett vállalkozás levelet kap majd szeptemberben, amelyben a szaktárca részletes tájékoztatást ad az eva megszűnésével összefüggésben. Ami biztos: annak a 18 074 vállalkozásnak, mely jelenleg az eva hatálya alatt működik, döntést kell hoznia a következő hónapokban. Azokat a cégeket, amelyek mégsem lépnek és nem kezdeményezik az adózási forma megváltoztatását, automatikusan besorolják vagy a társasági adó alá, vagy a személyi jövedelemadó (egyéni vállalkozások esetében) alá. Pedig ezen kívül más lehetőségek is nyitva állnak az evások előtt: választhatják a kisadózó vállalkozások adóját (KATA) vagy a kisvállalati adót (KIVA).

A kft.-k esetében jó alternatíva lehet a KIVA választása, melynek adókulcsa jövőre a jelenlegi 13 százalékról 12-re csökken és három adótételt vált ki: a társasági adót, a szakképzési hozzájárulást és a szociális hozzájárulási adót. Noha az adókulcs mértéke kedvezőnek tűnik, kiszámítása némileg bonyolult; ezt az adóhatóság ajánlása szerint azoknak éri meg választani, ahol a személyi jellegű kifizetések meghaladják a nyereséget.

A betéti társaságok számára egyszerű alternatíva a KATA választása, ha a bevételük nem haladja meg az évi 12 millió forintot. Az adó havi fix összegű, főállásban 50 ezer forint, mellékállásban végzett vállalkozói tevékenység esetén pedig 25 ezer forint, ami minden adófizetési kötelezettséget kivált.

Persze a hagyományos társasági adót is lehet választani, melynek mértéke 9 százalék, igaz, ebben az esetben osztalékfizetés esetén 15 százalékos adóval is számolni kell a rá jutó járulékkal együtt.

Az mfor.hu összehasonlító kalkulátorának segítségével könnyedén kiszámolható, hogy egy döntési helyzet előtt álló vállalkozó melyik adózási formával járhatna a legjobban.

Ha például egy 20 milliós árbevételt realizáló, alacsonyabb személyi jellegű és egyéb költségekkel működő cégről van szó, akkor a kalkulátorunk szerint pont a megszűnő eva a legelőnytelenebb számára, ilyen esetben a vállalkozó akkor jár a legjobban ha a KIVA-t választja. Ekkor ugyanis az eva-val elért 11 milliós nyereség helyett 16 millió forintot tudhat magáénak. Akkor is a KIVA a legelőnyösebb, ha magasabban alakulnak a bevételek és az alkalmazottak miatt a bérköltség is magasabb szinten alakul.

Ha egy 12 milliós árbevétellel rendelkező cégről van szó 3 alkalmazottal, 3 millió forintos béren felüli költségekkel számolva viszont már a KATA a legelőnyösebb a társaság számára: ekkor ugyanis 3,5 milliós adózott eredményre tehet szert, míg az eva-val 363 ezres veszteséget könyvel így el.

Egy 8 millió forintos, alkalmazott és így bérköltség nélküli, nem főállású vállalkozó esetében minimális differencia mutatkozik a KIVA és a KATA között, előbbivel 6, utóbbival pedig 5,7 milliós adózott eredmény érhető el. Bár a KATA-val 300 ezerrel alacsonyabb nyereség realizálható, a végtelenül egyszerű adminisztrációs terhek miatt érdemes lehet mégis ennek a választásán elgondolkozni.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.