<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mobil egészségügyi kezelőközpontokat emel Haitin a kiújulóban lévő kolerajárvány miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO), emellett kezdeményezik oltóanyag Haitiba szállítását is - jelentette be a WHO egyik szóvivője kedden.

Christian Lindmeier a genfi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kolerafertőzöttek kezelésére a WHO sátrakat állít fel a Karib-tengeri országban, s mivel a WHO rendelkezik a kolera elleni, szájon át bevehető oltóanyaggal, kérték a vészhelyzeti készlethez való hozzáférést.

Lindmeier úgy fogalmazott: a kór terjedését "körülmények bonyolult koktélja" okozza, ennek ellenére "nagyon fontos, hogy amilyen hamar csak lehet, eljusson a segítség az érintett területekre".

Utoljára három évvel ezelőtt ütötte fel a fejét a járvány. Fotó: DepositphotosUtoljára három évvel ezelőtt ütötte fel a fejét a járvány. Fotó: Depositphotos

A segítségnyújtást nehezíti, hogy a járvány a főváros, Port-au-Prince bandaháború uralta nyomornegyedében ütötte fel a fejét, ahol - mint arról a szóvivő beszámolt - már a higiéniai helyzet miatt is szinte lehetetlen féken tartani a járványt, de a tesztelés vagy a segítségnyújtás is igen körülményes feladat. Emiatt "sajnos számítanunk kell az esetszámok növekedésére" - mondta.

A kolera utoljára három évvel ezelőtt volt jelen Haitin, 2010-ben azonban közel tízezren haltak meg a járványban, amelynek kitöréséért az ENSZ békefenntartóit tartották felelősnek. Jelenleg legkevesebb hét halálos áldozatról tudni.

A régóta tartó tüntetések és az üzemanyaghiány miatt Haitin országszerte megszűntek olyan alapvető szolgáltatások, mint a tiszta ivóvízhez való hozzáférés vagy az orvosi ellátás. A szóvivő szerint ezen okok miatt az országban már több kórház is bezárni kényszerült.

A WHO egyik tisztségviselőjének múlt heti közlése szerint a fertőzött víz vagy étel útján terjedő, súlyos hasmenést és kiszáradást okozó betegség esetszámai világszerte emelkednek, emiatt félő, hogy a rendelkezésre álló oltóanyag nem lesz elég a betegek kezelésére.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.