3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A hagyományoknak megfelelően ismét átadták az „Év Befektetője” Díjat a Magyar Befektetési Ügynökség (HIPA) ünnepségén, ahol kilenc kategóriában hirdettek győztest. A díjakat Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és Joó István, a HIPA vezérigazgatója adta át.

Az "Év Befektetője" díjátadó ünnepségen minden évben az előző év legjelentősebb befektetéseit ismerik el. A 2022-es díjátadón számos új kategória jelent meg, és néhány korábbit némileg továbbfejlesztettek - olvasható a hipa.hu oldalon.

2022-ben nagyon sok projekt érdemelte ki az elismerést a rendkívüli befektetői aktivitás miatt, amelyet többek között a rekord 6,5 milliárd eurós beruházási volumen képvisel. Tavaly összesen 92 nagy FDI-ügyletet zártak le, amelyek mintegy 15 000 új munkahelyet teremtettek és több tízezret megtartottak. A beáramló FDI földrajzi eredete is kiegyensúlyozott, hiszen a befektetések 48 százaléka, illetve 42 százaléka nyugatról származott. A magyar cégek pedig a beruházási volumen 10 százalékáért feleltek.

Dél-Korea megőrizte vezető pozícióját a legnagyobb befektetőként, hiszen 2022-ben 2019 és 2021 után harmadszor fektetett be éves szinten a legtöbbet, 2,8 milliárd eurót. Az ázsiai ország a projektek számában és a munkahelyteremtésben is jeleskedett. Minden negyedik új munkahely és minden tizedik projekt dél-koreai cégekhez köthető. Egyedül a W-Scope akkumulátor-leválasztó fóliát gyártó cég 720 millió eurót fektetett be.

Tiltakozók Fotó: Youtube
Tiltakozók Fotó: Youtube

A német vállalkozások, mint mindig, erős teljesítményt nyújtottak: nemcsak a beruházási volumen harminc százalékát adták, hanem a legtöbb (huszonöt) projektet indították el, és elkötelezték magukat amellett, hogy mintegy 6000 fővel bővítik a fizetésüket, ami az összes befektetés negyven százalékának felel meg. újonnan létrehozott munkahelyek 2022-ben.

A HIPA „Az év befektetői 2022” díjátadó ünnepség díjazottjai

Award for Strategic Investment, CATL

A Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) az új energetikai innovatív technológiák globális vezetője. A cég 7,3 milliárd eurós debreceni projektje Magyarország legnagyobb zöldmezős beruházása, és az elmúlt évtizedben az EU-ban indított FDI-projektek közül az öt legjobban indult. A németországi üzem felépítése után a CATL Magyarországot választotta második európai gyárának helyszínéül, ahol több ezer munkahely létrehozását tervezi. A debreceni gyár közelsége kiemelt autóipari partnereihez lehetővé teszi a kínai vállalat számára, hogy jobban megfeleljen az európai piac akkumulátorigényének, hozzájáruljon az e-mobilitás és az európai energetikai átállás felgyorsításához, valamint támogatja Magyarország szén-dioxid-semlegesség iránti elkötelezettségét.

Díj az újonc befektetőnek, W-Scope

A koreai tulajdonú W-Scope az elektromos járművek lítium akkumulátoraiban használt elválasztó fólia egyik legnagyobb gyártója. A társaság 2022 júniusában 720 millió eurós beruházást jelentett be Nyíregyházán, amely évente akár 1,2 milliárd négyzetméter szeparátorfólia gyártását teszi lehetővé. A W-Scope első Ázsián kívüli nagyobb beruházását Magyarországon valósítja meg azzal a céllal, hogy 1200 új munkahelyet teremtsen, ezzel a nyírségi régió egyik legnagyobb munkaadója. A 82 hektáros projekt jelenleg a nyíregyházi Déli Ipari Parkban zajlik - olvasható a hipa.hu oldalon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!