<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Lakástámogatásra, nyugdíjra, egészségügyre is többet kellett költeni, mint egy éve. Az elmúlt években még többlet jött össze januárban.

Januárban az államháztartás központi alrendszere 143,6 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 190,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 43,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 3,6 milliárd forintos többletet mutattak - derült ki a Pénzügyminisztérium közleményéből.

Emlékeztetőül: tavaly az év első hónapjában még 151,3 milliárd forintos többletet ért el az államháztartás központi alrendszere, 2021 januárjában pedig majdnem 200 milliárd forint volt a többlet.

Januárban magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest – többek között – a lakástámogatásokkal kapcsolatos kiadások, ugyanakkor meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 427,7 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 179,2 milliárd forintot fordított januárban az államháztartás.

Várhatóan a tervezettnek megfelelően teljesül a 2022. évi uniós módszertan szerinti hiánycél, míg az államadósságot nagyobb ütemben csökkentették a vártnál. A költségvetési hiányt idén 3,9 százalékra, az államadósság GDP-hez viszonyított arányát pedig 70 százalék alá csökkentjük - olvasható a PM közleményében.