<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az orosz erők azt állítják, amerikai fegyvereket semmisítettek meg Ukrajnában. Zelenszkij szerint viszont teljes kapacitással működik a nyugatról származó nehézfegyverzet. Szlovjanszknál vívhatják a következő nagy csatát. Megkezdődött a háromnaposra tervezett háború 134. napja.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a nyugati szövetségesektől kapott nehézfegyverek végre "teljes kapacitással" működnek a frontvonalakon. Zelenszkij esti videóbeszédében azt mondta, hogy az ukrán hadsereg képes volt orosz raktárakat és olyan helyszíneket képes célbavenni, amelyek logisztikai szempontból fontosak.
  • Az orosz védelmi minisztérium szerdai hadijelentésében közölte, hogy fegyveres erői megsemmisítettek az Egyesült Államok által kijevi vezetésnek biztosított két HIMARS rakéta-sorozatvetőt és a rakéták tárolására szolgáló két lerakatot Ukrajna keleti részén, Kramatorszk városától délre, a donyecki térségben, ahol jelenleg a harctevékenység összpontosul. A tárca közzétett a csapásokról egy videófelvételt is. Az ukrán vezérkar tagadta a közölteket, az orosz bejelentést kacsának nevezte, és leszögezte, hogy a HIMARS fegyverrendszereket "pusztító erejű" támadásokra használják az orosz csapatokkal szemben. Ukrajna eddig négy HIMARS rakéta-sorozatvetőt kapott július elején. Washington összesen nyolcat ígért leszállítani július közepéig - írja az MTI összefoglalója.

High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) típusú, precíziós rakétarendszer - az ukránok szerint használják, az oroszok szerint kilövik őket. Fotó: PentagonHigh Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) típusú, precíziós rakétarendszer - az ukránok szerint használják, az oroszok szerint kilövik őket. Fotó: Pentagon

  • A Luhanszk megyei, stratégiai jelentőségű Liszicsanszk városát a napokban bevették az orosz erők, de a környező falvakban, ahol a luhanszki kormányzó, Szerhij Hajdaj szerint 15 ezer civil maradt, továbbra is folyik az ellenállás. A Telegramon Hajdaj azt közölte: "Fájdalmas látni a videókat Liszicsanszkból. Azzal vádolta Putyin csapatait, hogy a felperzselt föld taktikát alkalmazzák, azaz "felégetnek és lerombolnak mindent, ami az útjukba kerül".
  • A Donbászért folytatott küzdelem következő kulcsfontosságú viadala valószínűleg a Szlovjanszkért vívott csata lesz, az orosz erők 16 kilométerre megközelítették a donyecki várost - közölte a brit hírszerzés. Szerdán folytatódott a civilek evakuálása a városból, Vadym Lyakh polgármester elmondta, hogy a 110 ezer emberből mintegy 23 ezren még mindig Szlovjanszkban vannak. Donyeck kormányzója szintén menekülésre szólította fel a régió 350 ezer lakosát.
  • A délkelet-ukrajnai Mariupol kereskedelmi kikötője ismét teljeskörűen működik, úgy, mint az ukrajnai orosz "különleges katonai műveletet" megelőző időkben - jelentette be szerdán a kikötői hatóság igazgatója az MTI beszámolója szerint. Nem sokkal korábban a csak Oroszország és Szíria által elismert, szakadár Donyecki Népköztársaság szén- és energiaügyi minisztériuma közölte, hogy helyreállították a kikötő áramellátását, amelyet június 16. óta Oroszországból szállított generátorokkal biztosítottak. Mariupol heves harcok árán májusban került az Ukrajnát támadó orosz csapatok kezére.


 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.