2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagyon messze van a magyar Fitch-osztályzat Csehország besorolásától. 

Kedvező elemzést adott ki Csehországról a Fitch. Az "AA mínusz" osztályzathoz tartozó kilátást ugyanis stabilra változtatta a korábbi negatívról, amelyet a leminősítés előszobájának tartanak - írja laptársunk, a Privátbankár a hitelminősítő pénteki döntése alapján.  

Csehország örülhet. Fotó: Depositphotos
Csehország örülhet. Fotó: Depositphotos

A hitelminősítő szakértői szerint Csehország várható hosszú távú makrogazdasági folyamataira nem gyakorolt tartós hatást a koronavírus-járvány és az energiaár-emelkedés kettős sokkja. Az inflációs várakozások nem szabadultak el és a hiteles monetáris politika elősegítette a pénzromlás ütemének lassulását. Példaként hozza a Fitch-elemzés, hogy a tizenkét hónapra visszatekintő cseh infláció januárban már csak 2,3 százalék volt a decemberben mért 6,9 százalék után - idézi a hitelminősítőt az MTI. A szakértők azzal számolnak, hogy a GDP-hez viszonyított cseh államadósság-ráta 44,6 százalék lesz az idén, és 2027-ig 44,1 százalékra csökken, jórészt az elsődleges államháztartási hiány várható mérséklődése révén.

Magyarország kontra Csehország

Az csehek osztályzatánál kategóriákkal gyengébb osztályzattal szerepel a Fitch-nél Magyarország, hiszen "BBB" kategóriába tartozik negatív kilátás mellett. Ez pedig öt lépcsővel van lejjebb a csehek "AA mínuszos" bizonyítványától. 

A Fitch egyébként tavaly decemberben adott ki elemzést Magyarországról, amelyben változatlanul hagyták a besorolást és a kilátást. Akkor egyebek mellett a hitelminősítő a korábban is meglévő kockázatokat hozta fel. A negatív kilátások a döntéshozatali környezet és a gazdaságra gyakorolt potenciális tovagyűrűző kockázatokra utalnak. A váratlanul felmerülő ágazati adók megnehezítik az üzleti környezet működését, a kamattámogatások pedig akadályozzák a monetáris politika transzmisszióját az uniós forrásokkal kapcsolatos tartós bizonytalanság és a kormányzási mutatók tartós romlása közepette.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!