6p

A nyár elején sokan kezdik el találgatni, hogy a nyaralásra mikor lenne érdemes valutát váltani. Idén június eleje ebből a szempontból a szokásosnál fordulatosabb. A forint néhány nap alatt közel 10 egységet gyengült az euróval szemben, és a 400-as szintet vette célba. Érdemes tovább várni, vagy most kell lépni, amíg hármassal kezdődik az árfolyam?

Több, az árfolyamokra ható történés zajlott az utóbbi hetekben, így egyelőre biztosan nem lesz uborkaszezon a devizapiacokon. A magyar fizetőeszköz árfolyamát ráadásul olyan globális tényezők is mozgatták, amelyekre előzetesen nem feltétlen számítottak a szakértők.

Miközben hétfőn az európai és a magyar közvélemény is elsősorban a hétvégi választások (a nemzetközi közvélemény az Európai Parlament (EP), míg a magyar emellett az önkormányzati voksolás) eredményeit és annak következményeit emésztette a devizapiacon felpörögtek az események. A máskor nem túl izgalmas politikai esemény most hirtelen érdekes lett, a szélsőjobb német- és franciaországi látványos előretörése az utóbbi államban előrehozott választásokat eredményezett, de az eredmények hatására a belga miniszterelnök is lemondott. Az EP-ben ugyan a most is domináns jobbközép erő (Európai Néppárt) továbbra is a legerősebb formáció marad, az átmeneti bizonytalanság az euró dollárral szembeni gyengülésével járt. Ez pedig a forintot is lejtőre küldte és nemcsak az amerikai fizetőeszközzel szemben, de az euró ellenében is gyengült.

A májusban 385 és 390 közötti sávban mozgó magyar fizetőeszköz már egy hete is gyengüléssel indította a hetet, akkor az elemzői magyarázatok szerint a fejlődő piacokkal szembeni bizalmatlanság járult ehhez, a befektetőket ugyanis meglepte a mexikói választás eredménye. Hogy a múlt hét fordulatos legyen, arról az Európai Központi Bank csütörtöki ülése is gondoskodott, ahol hosszú idő után kamatcsökkenésről döntöttek, ami akkor inkább erősítette a forintot.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával
Bejelentkezés / Regisztráció

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!