3p
-

Már közvilágítási engedélye sincs a Sistrade Kft.-nek, amelynek kulcsfontosságú szerepe volt az Elios-ügyben.

Nem verik ugyan nagydobra, de szépen halad a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-botrány egyik legfontosabb cégének, a Sistrade Kft.-nek az eltüntetése. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) ugyanis visszavonta a cég közvilágítási üzemeltetési engedélyét - derül ki az MEKH október 22.-én publikált határozatából.

Nagy üzlet a közvilágítás is (Fotó: Pixabay)
Nagy üzlet a közvilágítás is (Fotó: Pixabay)

Az Engedélyes a Hivatalnál 2021. február 22. és 25. napján érkeztetett elektronikus leveleiben kérte engedélyének visszavonását. Kérelmének indoklásában leírta, hogy az Engedélyes a közvilágítás üzemeltetésére vonatkozó tevékenységét befejezte

- olvasható a visszavonási határozat indoklásában. Az utolsó város, ahol a Sistrade Kft. világított Pécs volt, de a város közvilágításának üzemeltetését az SMHV Energetika Kft. átvette. Mellékszál, de az Elios Zrt. a pécsi közvilágítás korszerűsítésében is érdekelt volt, az Átlátszó cikke szerint pedig az SMHV az Elios alvállalkozójaként vett részt a közvilágítás korszerűsítésben Pécs mellett Kalocsán, Siklóson és Tamásiban, de felbukkant a neve a mezőhegyesi projekt kapcsán is.

A Sistrade Kft. - amellyel szemben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében konkrét vádiratot fogalmazott meg - korábban 62 településen üzemeltette a közvilágítási rendszert, de az Elios-botrány óta ez a szám folyamatosan csökkent. Tavaly márciusban már csak Pécs, Gyula, Zalaegerszeg, Tatabánya és Csépa nevű településen világított tovább a Sistrade, amelynek tulajdonosa Hamar Endre ügyvéd.

Emlékezetes: az Elios-botrány lényege, hogy Hamar Endre cége, a Sistrade fideszes polgármesterek által vezett önkormányzatoknak készített energetikai tanulmányokat, amelyek meghatározták a további ügymenetet, ezzel aztán lényegében eldőltek a feltételek a későbbi tenderkiírásokhoz, amelyekkel kivitelezőt kerestek az önkormányzatok. Rendre az Elios Zrt.-t találták meg.

Hamar Endre 2013 januárja és 2014 áprilisa között a Sistrade-ben és az Eliosban is tulajdonos volt. Hamar Endre egy iskolába járt a kormányfő vejeként ismert Tiborcz Istvánnal, majd 2011-től közös vállalkozást működtettek Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. néven.

Lapunk írta meg, hogy idén áprilistól végelszámolás alatt áll a Sistrade Kft., szeptember 28-án pedig végelszámolás alá került a korábban Tiborcz István résztulajdonában is lévő Elios Zrt. is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!