5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Annak ellenére, hogy még mindig számos ponton homály fedi a fordított adózást, egyre több a megválaszolt kérdések száma. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara hétfői adókonferenciáján tisztázódott néhány, karbantartásra, építésre-szerelésre vonatkozó fogalom. Megtudtuk azt is: amennyiben bizonytalanok vagyunk, hogy fordított vagy egyenes adózást alkalmazzunk, akkor a legcélszerűbb, ha megnézzük, mely tevékenységre irányult elsődlegesen a felek akarata. Optimizmusra ad okot, hogy a Pénzügyminisztérium - előreláthatólag egy-két héten - belül megválaszolja a továbbra is nyitva maradt kérdéseket. Mfor.hu tudósítás.

(Mfor-montázs)

Kétséget kizáróan sok a bizonytalanság az új áfatörvény körül, ami részben abból adódik, hogy alig volt időnk a felkészülésre. Ami a homályos pontokat illeti, az APEH, illetőleg a Pénzügyminisztérium igyekszik folyamatosan választ adni a felmerült kérdésekre, bár még így is maradt ingoványos terület, főként a fordított adózást illetően.

Cél a gazdaság fehérítése


Alkalmazásának feltétele, hogy mindkét fél belföldön nyilvántartásba vett adóalany legyen, és egyiküknek se legyen olyan jogállása, hogy "adófizetés tőle ne legyen követelhető". Vagyis a szabályozás nem vonatkozik azokra, akik alanyi adómentességet választottak, vagy éppenséggel őstermelők. Az evások azonban nem képeznek kivételt.

Amennyiben alvállalkozóként meg akarunk (mi több, meg is kell) bizonyosodni arról, hogy a megrendelőnk adófizetésre kötelezettnek számít-e, úgy kérhetünk nyilatkozatot – nemcsak tőle, de több érintett féltől is. Ha nagyon bizonytalanok vagyunk, akkor legegyszerűbb, ha egyenesen az adóhivataltól kérünk felvilágosítást ezzel kapcsolatban. Ebben segítségünket szolgálja egy kérelemminta, amely az APEH honlapjáról letölthető.

Fűnyírás: fordított vagy egyenes? 

Számos vita alakult ki arról, hogy mi számít "az ingatlanhoz kapcsolódó építési-szerelési, valamint karbantartási munkálatnak", mint ahogy az sem elég világos, mit takar a felsorolt tevékenységekhez kapcsolódó „termékértékesítéshez, szolgáltatás nyújtásához munkaerő kölcsönzése, kirendelése, illetőleg személyzet rendelkezésre bocsátása”, amire úgyszintén a fordított adózás vonatkozik.

Utóbbival kapcsolatban a szakember megjegyezte, hogy annak mindenképpen ellenértékes ügyletnek kell lennie, míg amennyiben a saját munkaerőmet mozgósítom, az már nem tartozik ide. Többen kifogásolták továbbá, hogy miért nem rendelték hozzá a TEÁOR-számokat az új áfatörvényhez.

Megtudtuk, hogy útépítésre, metróépítésre, villamos szerelésére, festésre, vízvezeték-szerelésre, továbbá liftek, kazánok, hűtő-fűtőberendezések karbantartására, valamint kéményseprésre a fordított adózás szabályai vonatkoznak.

Ezzel szemben mérnöki tanácsadásra, szerelési szakértői, művezetői, tervezői tevékenységre, építési-szerelési munkálatok műszaki ellenőrzésére, valamint portaszolgálatra az egyenes adózás az irányadó.

Még mindig nem egyértelmű azonban, hogy a fűnyírás, a fametszés, továbbá a fák, cserjék ültetése hova sorolandó; ezzel kapcsolatban további egyeztetések várhatók. Sokan nem látják be azonban, hogy az állvány építésére és bontására miért az egyenes adózás szabályai vonatkoznak. Az ingatlanhoz kapcsolódó takarítási szolgáltatásról annyit tudtunk meg, hogy feltehetően a fordított adózás hatálya alá tartozik.

A rendező elv számít 

A legfontosabb támpont az, hogy a felek akarata mire terjed ki a szerződésben, más szóval mi számít fő rendező elvnek. Ha az ingatlanhoz kapcsolódó építés-szerelés az elsődleges célunk, akkor egyértelműen a fordított adózást kell alkalmazni, míg amennyiben a tervezés jelenti a fő irányvonalat, akkor az egyenes adózás győz.

Az értékszerűség ebben a körben nem mérvadó, mert lehet, hogy drágább egy terméket elszállítani a kért helyre, mint beszerelni, de ettől még a szerelés a fő "csapásirány".

Példának okáért, amennyiben valamely ingatlan bontására kötöttünk szerződést, amely azonban a bontás eredményeképpen keletkező törmelék, sitt elszállítását is tartalmazza, úgy az egész komplett szolgáltatás a fordított adózás hatálya alá tartozik. De amennyiben a bontásra az egyik céggel, míg a törmelék- és sitt lerakóhelyre történő szállításával egy másik céggel szerződünk, úgy az első esetben a fordított, a második cég tekintetében pedig az egyenes adózás szabályai irányadók.

Felmerül azonban, hogy mi a teendő akkor, ha az ablak gyártója, akitől megvásárolom a szóban forgó terméket, szereli be nekem azt. És mi a helyzet akkor, ha a kazánok leszállítását és beüzemelését egy és ugyanaz a cég végzi? Nos, ezek azok a kérdések, amelyeket mielőbb felteszünk a Pénzügyminisztériumnak, közölte Rabb Andrea.

A szakember azonban úgy véli, hogy itt is az fog majd dönteni, mi számít fő-, illetőleg járulékos tevékenységnek. Tehát ha a szerződés elsősorban a kazánok értékesítéséről szól, akkor egyenes adózást kell alkalmazni, még akkor is, ha „mellesleg” a szállítók beszerelik nekünk a kazánt. Míg amennyiben a szerelés a fő tevékenység, akkor fordítottan adózunk, még akkor is, ha a beszerelő cég eladó is egyben.

Egymilliós bírságra számíthatunk 

Fontos tudnunk továbbá, hogy a fordított adózás szempontjából három időpont jöhet számításba: a számla kézhezvétele, az ellenérték megtérítése, valamint a teljesítést követő hónap 15. napja. Amikor ezen események közül bármelyik bekövetkezik, akkor keletkezik adófizetési kötelezettségünk.

Amennyiben nincs számla, utóbbi akkor is beáll, mert ebben az esetben a szerződést vagy az átadási jegyzőkönyvet kell figyelembe vennünk, hívta fel a figyelmet Cserteg Rita, az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságának osztályvezetője. Amennyiben elmulasztjuk a számla-kiállítási kötelezettségünket, úgy egymillió forintos mulasztási bírságra számíthatunk.

Simon Rita

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!